МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Молба за даривање духовних дарова
Шта да ти принесем Господе, за све дарове Твоје, којима ме непрестано штедро дарујеш? Једино веру своју, јер дела немам која ме оправдавају јер никакво добро не учиних пред Тобом. Но и вера је моја дар Твој ; ипак Твоје од Твојих принесено Теби прими. Јер све је Твоје, и сви ми смо Твоји; Ти си најсавршенији Прволик наш, ми смо слике Твоје неизрециве славе, иако носимо ране Грехова, смилуј се Господару на своје створење, и очисти Својим милосрђем и дај нам жељену отаџбину чинећи нас опет житељима раја. (из троп. на непороч. у суботу); Уклони од нас телесне страсти, да бисмо, победивши све телесне похоте, живели духовним животом, мислећи и Говорећи све што је Теби угодно, (девета јутарња молитва коју читају свештеници у време шестопсалмија).
Слава Теби Господе, Оче наш, премудри Проверитељу моје љубави према Теби и ближњем моме. Нe остављај ме без искушења, ако премудрости и правди Твојој буде угодно и потребно, ни једног дана живота мога; да се засади, да се утврди, да се очисти и узвиси моја љубав према Теби и ближњем моме и да се не јавим на Твом суду јалов пред лицем Твојим.
О Ти, Свемогући Владико, Којем се на један миг све повинује, цео видљиви и невидљиви свет, даруј ми да Те прослављам непрестано у простоти вере моје у Твојој бесконачној сили. Даруј ми веру непостидну, наду поуздану и љубав нелицемерну према Теби и ближњем.
Господе, Ти си Сам рекао пречистим устима Твојим: будите ви, дакле, савршени, као што је савршен Отац ваш Небески (Мт. 5, 48). Хоћу да будем савршен. Буди, заиста, Ти за мене свако савршенство, јер Ти си рекао: без мене не можете чинити ништа (Јн. 15, 5).
Дај ми, Господе, благодат да одбацим себе- тог ђавола, какав сам постао по наслеђу од Адама. Нови Адаме, Господе Исусе, преобрази ме, новим човеком ме начини, одени ме Собом.
Нe допусти, Господе, ни на тренутак да чиним вољу непријатеља Твога и мога ђавола, него да чиним непрестано само Твоју вољу, мога Цара и Бога: Ти си једини истинити Цар мој, Којим цареви царују, дај ми да се повинујем Теби, благоугађам пред Тобом увек искрено и чврсто. Ходите да се поклонимо Цару нашем Богу, да служимо Њему са страхом и да се радујемо Њему са трепетом(ср. Пс. 94, 6; 2, 11).
Господе! Ти си дошао да нас спасеш вером у Тебе, ево верујем, спаси ме јер си Ти Спаситељ мој! Ти си дошао да обновиш иструлелу од греха природу моју обнови ме иструлелог страстима и похотама, обнови и душевно и телесно, да будем чист срцем и крепак телом ради славе имена Твога. Ти си дошао да нас избавиш од вражија посла избави ме од служења врагу свезломе, нечистоме, скверноме и одвратноме, који ратује у удима мојим и приклања ме, и насилно ме вуче ка греху. Ти си дошао да нас просветиш просветли помрачено страстима срце моје. Ти си дошао да сабереш расејано
сабери моје мисли, које је расејао враг. Ти си дошао да нас укрепиш у немоћи нашој и рекао си: сила се Моја у немоћи показује, и апостол Твој говори: Зато ћу се најрадије хвалити својим немоћима, да се усели у мене сила Христова (2. Кор. 12, 9); о, ја сам крајње немоћан и не могу без Тебе да чиним ништа добро; не могу без Тебе ни да мислим, ни да осећам добро, ни да желим добро, ни да говорим, ни да радим, ја сам несумњиво немоћан за свако добро без Тебе; дај ми благодат, дај светлост и снагу да мислим и осећам добро и да га лако извршавам, да говорим и чиним оно што је Теби благоугодно. Сав живот свој предајем Теби, Христу Богу, Спаситељу моме, Обновитељу моме; очисти, освети и спаси ме. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени (Пс. 50, 12). Помози ми: блиска је и брза без Тебе погибао моја сваког часа.
Господе! дај ми увек кротко срце, поглед јасан, прав и кротак. Буди! Слава, Господе, измени учињеној у мени десницом Твојом, благодарим Теби, јер си одагнао од мене усијано трње мојих страсти и моју тескобу, и моју срамоту и моју немоћ. Даровао си ми мир, тишину, слободу, снагу и одважност. Утврди то што си учинио у мени. Слава сили вере, сили молитве. Све што молим од Тебе у молитви верујући, примам по речи Твојој (Мк. 11, 24). Благодарим Ти, Господе, јер од мртвих ме толико пута подиже (2. Кор. 1, 9), и смртно, греховно царство у мени разруши.
Господе! у љубави узајамној научи ме да живим и учврсти Духом Твојим Светим; побуде страсти, које сметају љубави небеској, јеванђељској, укроти, и срца наша умртви за земаљске сласти. Дај ми, Господе, да у односу на сва земаљска блага увек првенство дам благодати Твојој, миру Твом, правди и светињи Твојој и да у њој увек пребивам, у све дане живота, до последњег даха!
Господе! ја сам сасуд Твој: напуни ме даровима Духа Твога Светога, без Тебе ја сам празан, без икаквог блага или још горе пун свакаквих грехова. Господе! ја сам Твоја лађа: испуни ме товаром добрих дела. Господе! ја сам ковчег Твој: испуни га, не обманом среброљубља и сласти, већ љубављу према Теби и Твојој одушевљеној слици човеку.
Господе! Твоје име је Љубав: не одбаци ме заблуделог! Име Ти је Сила: оснажи ме јер малаксавам и падам! Име Ти је Светлост: просветли моју душу помрачену житејским страстима! Име Ти је Мир: умири пометену душу моју! Име Ти је Милост: не престај да ме милујеш!

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.