МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Молитва Пресветој Тројици
 
Слава Теби, Свесвети, Животворни Душе, који од Оца исходиш и у Сину свагда обитаваш (стихира на дан Свете Тројице), нераздељиви од Оца и Сина! Слава Теби, Сине Божији, који Духом Божијим изгониш демоне (ср. Мт. 12,28; Лк. 11,20) и Њиме спасење наше устројаваш, и нас освештаваш, умудрујеш, укрепљујеш! Слава Теби, Оче, који си увек благонаклон према нама кроз Сина у Духу Светом! Нераздељива Тројице, Јединице помилуј нас!
У томе и јесте величина Твога Божанства, Господе Спасе, што је живот сваког бића у Теби, као у личном Животу, да сви поштују Тебе, као што поштују Оца (Јн. 5, 23), у томе и јесте величина Твоја, Душе Свети, Животворни, што Ти све освећујеш, укрепљујеш и живиш заједно са Оцем и Сином, да сви поштују Тебе, као што поштују Оца и Сина; у томе и јесте величина Твоја, Душе Свети, што и Син Божији Јединородни, као Једносуштан Теби, Тобом је творио силе и чудеса, и Тобом освећује, укрепљује и води нас према Оцу Своме: Њиме имамо приступ ка Оцу у једном Духу (Еф. 2, 18).

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.