МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Молитве за опраштање и отпуштање греха
 
Молитвом ми задобијамо опроштај грехова. Сав дуг онај опростио сам ти, јер си ме молио (Мт. 18, 32). Искуство говори то исто.
Треба се умивати од прљавштине, а молитва је умивање од духовне прљавштине, тј. од грехова, нарочито сузна.
Када се молиш за опроштај грехова својих, укрепљуј се увек вером и надом у милосрђе Божије, спремно увек да прашта наше грехе по искреној молитви, и на све начине бој се да не би у срце доспело очајање, које се изражава тешким унинијем срца и принуђеним сузама. Шта су твоји греси наспрам милосрђа Божијег, ма какви они били, само ако се ти искрено покајеш за њих! А често бива да се човек моли и без наде у срцу, да ће његови греси бити опроштени, као да их сматра вишим од Божијег милосрђа. Због тога, заиста, и не добија опроштај, мада ће да пролије изворе невољних суза, и са тужним, стешњеним срцем одлази од дарежљивог Бога, тога је и достојан: верујте да ћете примити, говори Господ, и биће вам (Мк. 11, 24). Неверовање у добијање траженог од Бога хула је на Бога.
Ако сагрешиш нешто пред Богом (а грешимо превише сваког дана), одмах говори у свом срцу са вером у Господа, који пази на вапај твога срца, са смиреним сазнањем и осећањем својих грехова, псалам Помшуј ме, Боже, по великој милости Твојој, и прочитај усрдно читав псалам; ако није дејствовао први пут, понови још једном, само прочитај још усрдније, још осећајније и тада ће брзо да ти засија од Господа спасење и мир твојој души. Тако се увек скрушавај: то је верно, доказано средство против греха. Али, ако не добијеш олакшање, криви самог себе; значи да си се молио без скрушености, без смиреног срца, без чврсте жеље да од Бога добијеш опроштај грехова; значи, слабо те је ранио грех.
У молитви је неопходно најискреније тражење исправљања.

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.