МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Неопходно је молити се за све
 
Када се молиш, труди се да се више молиш за све, него за себе самога, и за време молитве живо представљај све људе заједно са собом као једно тело, а сваког одвојено као уд тела Христовог и као свој сопствени уд: јер смо yдoвu један другоме (Еф. 4, 25); моли се за све тако, као што се молиш за себе, са истом таквом искреношћу и топлином; њихове немоћи, болести сматрај својим немоћима и болестима; њихово духовно незнање, њихове грехе и страсти- својим незнањем, својим гресима и страстима; њихова искушења, напасти и разноврсне невоље – својим искушењима, напастима и невољама. Такву молитву са великом благонаклоношћу прима Отац Небески тај заједнички за све свеблаги Отац, не Гледа ко је ко (Рим. 2,11), нема ни сјенке промјене (Јак. 1,17), та Љубав, која је безгранична, сву твар обухвата и чува.
У молитви треба да имамо на уму да смо ми удови један другом и треба да се молимо за све, као што молитва Оче наш указује. Апостоли и сви свети су пример тога. Ако будеш то имао на уму и ако се будеш молио за друге, онда ће се и свети Анђели молити за нас, као чланови једног Царства Христовог, једне Цркве, једног тела. И каквом мјером мјерите, онаквом ће вам се мјерити (Мт. 7,2).

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.