МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Обраћања Владичици Богородици
 
Владичице Богородице! Ти, Чија љубав према хришћанима превазилази љубав сваке овоземне мајке, сваке жене, чуј нас у молитвама нашим и спаси нас! Да Те се сећамо непрестано! Да Ти се молимо увек усрдно! Да прибегавамо увек покрову Твоме светом без лености и без сумње.
Спаси нас, род Твој, Владичице! Спаси нас, и по крви сродне Твоје! Спаси нас, Мати Живота и Мати свих нас, иако нисмо достојни да Те зовемо Мајком својом! Очисти, освети, утврди и спаси нас молитвама Твојим!
Владичици Богородици, светим Анђелима и свим Светима моли се као Самоме Духу Светом, или још више као Светој Тројици, Која их освећује и у њима обитава. Да u они у нама једно буду (Јн. 17, 21). Јер си свет Боже наш и у Светима обитаваш (возглас). Амин.
Господе! не лиши ме Твојих небеских блага, јер Ти си Господ и можеш све да учиниш ако хоћеш; Господе, избави ме вечних мука, јер Ти си Господ, и то можеш такође лако да учиниш, ако хоћеш, Господе, ако умом или помишљу, речју или делом сагреших опрости ми, видећи немоћ душе моје! Јер, Ти си Господ и све можеш да учиниш за мене, који се кајем и молим за Твоја добра. А Ти, Владичице свих Анђела и људи, свеблага и свемоћна, као страшна заповедница, прогонитељка и пламен свих непријатељских сила, како лако можеш да разрушиш, брзином муње, све разноврсне сплетке злих духова, избави нас од сваког греха и укрепи нас силом Твојом на сваку врлину; учини нас подобнима Сину Твојему и Богу нашем и Теби, Пресветој Дјеви, Матери Господа нашег, јер ми се називамо именом Христа, Сина Твога, као удови Његови. Да не буде наш назив хришћанин празан звук, без силе, но да сви ми будемо подражаваоци Христа, Начелника наше вјере (Јев. 12, 2), и Тебе человођо духовне обнове ( Пресветој Богородици, икос 10). Да будемо сви ми као живо камење, које се зида дом духовни, свештенство свето, да бисмо приносили жртве благопријатне Богу (ср. 1. Пт. 2, 5). О, Владичице, Владичице! да Те узалуд не зовемо Владичицом: покажи и показуј увек над нама Твоје свето, живо делотворно владичанствао. Покажи, да све можеш за добро, као Мати преблага преблагог Цара; растерај мрак са наших срдаца, угаси стреле злих духова, који су се лукаво на нас покренули. Мир Сина Твог и Твој мир нека царују у нашим срцима, да сви увек радосно кличемо: ко је после Господа као Владичица наша, преблага, свемоћна и најбржа Заступница наша? Тога ради си узвеличана, Владичице, ради тога Ти је дато неизрециво обиље Божанске благодати, ради тога су Ти неисказана одважност и сила код Божијег престола и дар свемогуће молитве дати, ради тога си Ти неизрецивом светошћу и чистотом благоукрашена, ради тога Ти је моћ најнеобичнија од Господа дата, да би нас чувала, штитила, заступала, очистила и спасла, наслеђе Твоје, Твога Сина и Бога. Спасавај нас, о Пречиста, преблага, премудра и свемоћна! Јер си Ти Мати Спаситеља нашег, Који је од свих имена највише волео да се зове Спаситељем, као што је и само име Његово Исус или Спаситељ. Нама, који странствујемо у овом животом, својствено је да падамо, јер смо обложени многострасним телом, окружени поднебесним духовима злобе, који нас прелашћују ка греху, живимо у свету прељуботворном и грешном, саблажњујућем на грех; а Ти си изнад сваког греха, Ти си пресветло Сунце, Ти си Пречиста, преблага и свемоћна, Теби је својствено да очистиш нас упрљане гресима, као што мати купа децу своју, ако Те смирено позовемо у помоћ; Теби је својствено да подижеш нас, који непрестано падамо, да нас заступаш, чуваш и спасаваш, ојађене од духова злобе и учиш да идемо спасоносним путем, ма какав он био.
Дај ми, Владичице, чистоту срца, простоту срца, синовско поверење, преданост и љубав према Теби свагда, сада и у векове векова. Амин.

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.