МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Треба и у врлини имати разум
 
Буди умерен у свим религиозним делима, и у врлини имај меру, сразмерно својим снагама, према времену, месту, претходним тешкоћама, потребна је благоразумност. Добро је, на пример, молити се чистога срца, али ако ускоро не буде подударања молитве са снагама (енергијама), различитим околностима, местом и временом, са претходним тешкоћама, онда она више неће бити врлина. Зато апостол Петар каже: покажите у добродјетељи разум (тј. не препуштај се само срцу), у разуму уздржање, а у уздржању трпљење (2.Пт. 1,56).

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.