МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Благодарност ради даривања духовних блага
 
Човекољупче, Господе Исусе Христе, Сине Божији, благодарим Ти од свег срца, јер си моју молитву о љубави према ближњем и презрењу земаљског услишио и мирну, разумну и сладосну љубав у срце моје излио. Утврди Боже, ово у мени молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и дај да будем чедо Твоје, Господе, и чедо Њено најистинитије.
Благодарим Теби, Радости моја, Господе славе, јер си примио мој лик кроз оваплоћење од Пречисте Дјеве и указао поштовање и уздигао, и обожио људски род; благодарим Ти, јер ме од трулежности поново ка нетрулежности узводиш, скверни моје очишћаваш, немоћи и болести исцељујеш, тугу у радост претвараш, тескобе греховне преобраћаш у пространство оправдања Твог, да бих вером и покајањем срдачним таму страсти прогнао, и Твоју духовну светлост дарујеш, сметеност отклањаш и мир с више низводиш, малодушност одгониш и храброст са смелошћу дарујеш. Слава милосрђу Твоме!

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.