МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Потребно је себе приморавати на молитву
 
Кажу: ако немаш воље немој да се молиш, лукаво телесно мудровање; немој да престајеш да се молиш, иначе ћеш сасвим да одустанеш од молитве; тело то и хоће. Царство небеско с напором се осваја (Мт. 11, 12); без самопринуђивања на добро нећеш се спасити.
Људима који се мало моле слабо је срце; и ето, када они желе да се моле, њихово се срце раслабљује a раслабљују се и њихове руке, тело и мисли, и тешко им је да се моле. Треба савладати себе: потрудити се да се молиш свим срцем, зато што је добро и лако молити се свим срцем.
Учите да се молите, принуђавајте себе на молитву: у почетку ће да буде тешко, а затим, што више будете себе принуђавали, то ће бити лакше; али у почетку увек треба себе принуђавати.
Спознај, човече, беду своје душе и снажно, непрестано се моли Спаситељу људи, да би те Он спасао од ње. Нe говори у себи: ја нисам у опасности, ја нисам у беди, мени није потребно да се често и много молим за избављење из невоље, која ме не сналази и за коју не знам. To и јесте беда, што ти, с обзиром да си у великој невољи, не знаш своју беду; то је твоја невоља греси твоји.
Духовни и телесни живот се разилазе, не слажу се; због тога се у телу некада осећаш прекрасно a у души, у срцу не. Почни да се молиш и видећеш да ти је срце задебљало, обукао се, удебљао се, раширио се и заборавио Бога (Друга[1] 32; 15,18) и тешко ти је да се молиш, иако си здрав и пун снаге; када престанеш да се молиш, опет ће да ти буде лако; али то је греховна лакоћа.
Нe веруј своме телу, које те угрожава неспособношћу за време молитве: лаже. Када почнеш да се молиш видећеш да ће тело да постане твој покорни слуга. Молитва ће и њега да оживи. Памти увек да је тело лажљиво.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Друга књига поновљених закона у Даничићевом преводу је Пета књига Мојсијева (прим. прев.)

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.