МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Покајничка молитва против ђаволског унинија
 
Када згрешиш по педесети и стоти пут у току дана и тобом овлада крајње ђаволско униније и безнађе у Божије милосрђе, реци из дубине душе са Метафрастом:
“Знам, Владико мој, да безакоња моја надвисише главу моју, али је безмерна величина милосрђа Твога и неисказана милост незлобиве доброте Твоје, и нема греха који побеђује човекољубље Твоје. Стога, чудесни Царе, незлобиви Господе, учини чудо милости Твоје на мени грешном, покажи силу доброте Твоје, и обелодани јачину самилосног милосрђа Свог, и прими мене грешног који се обраћам. Прими ме, као што си примио блудног сина, разбојника, блудницу; прими ме који сам ти неизмерно згрешио и речју и делом и срамном похотом и неразумном помишљу, и немој ме изобличити праведним судом Твојим, и немој ме казнити праведним гневом Твојим. Помилуј ме, Господе, јер сам не само немоћан него сам и Твоје створење. Ти си, Господе, утврдио на мени страх Твој, а ја пред Тобом учиних зло. У Тебе се уздам, Боже мој! Ако постоји нада на моје спасење, ако човекољубље Твоје побеђује мноштво безакоња мојих, буди ми Спаситељ, и по милосрђу Свом и по милости Својој отпусти, остави ми све, што Ти згреших, јер се душа моја испуни многим гресима, и у мени нема наде на спасење. Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и немој ми узвратити по делима мојим, и немој ме осудити по поступцима мојим, него обрати, заштити, избави душу моју од зала која расту заједно са њом, и од злих потхвата; спаси ме ради милости Своје, нека онде где се умножи грех, још већма изобилује благодат Твоја; и ја ћу те хвалити и прослављати у све дане живота свога. Јер си Ти Бог оних што се кају и Спаситељ оних што греше” (4. молитва за Св. Причешће).

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.