МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Јутарња молитва
 
Да би се провео сав дан савршено свето, мирно и безгрешно, јединствено средство за то је најискренија, ватрена молитва ујутру по устајању од сна. Она ће да уведе у срце Христа са Оцем и Духом Светим и на тај начин дати силу и моћ души против злих напасти; само треба чувати своје срце.
Јутарња молитва. Боже! Творче и Владико света! Погледај милостиво на створење Твоје, нека живи украшено Твојим Божанским ликом, у овим јутарњим часовима; нека просветли Твоје око, у тминама још јаче од сунчевих зрака, моју душу тамну и умртвљену грехом. Одагнај од мене униније и лењост, даруј ми весеље и душевну бодрост, да с радосним срцем славим Твоју доброту и светост, Твоју безграничну узвишеност, Твоја бескрајна савршенства у сваком трену и на сваком месту. Јер Ти си Творац мој и Владика живота мога, Господе, и Теби приличи слава од разумних створења Твојих у сваком часу сада и увек и у векове векова. Амин.

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.