МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Молитве које вршимо по нечијој молби за некога
 
Не пропуштај прилику да се молиш за неког човека на његову молбу или за њега на молбу његове родбине, пријатеља, поштовалаца или познаника. Господ са благонаклоношћу гледа на молитву наше љубави и на нашу смелост пред Њим. Осим тога, молитва за друге је веома корисна и ономе ко се моли за друге; она чисти срце, утврђује веру и наду у Бога и распламсава љубав према Богу и ближњем. Молећи се, говори: Господе! Ти можеш то и то да учиниш овоме слуги Твоме; учини му то, јер име је Твоје Свемогући и благи Човекољубац Ако ми, зли будући, умијемо дape добре давати не само својој деци, него и туђој, колико ћеш Ти више дати свих могућих добара онима који Те моле? (Мт. 7, 11)
Нe буди лењ да се молиш усрдно за друге, на њихову молбу или сам од себе и заједно са њима и добићеш милост од Бога: благодат Божију у срцу којом се наслађујеш и укрепљујеш у вери и љубави према Богу и ближњем. To су речи истине; оне излазе из искуства. Ми се обично не молимо баш радо, него више по нужди или навици, молимо се за друге без пуног учествовања срца; требаш себе принудити да се молиш од свег срца, са великом вером, са великом смелошћу, да добијемо велику и богату милост од милосрдног и многодарежљивог Бога. Али нека иште, речено је, с вјером, не сумњајући ништа; јер који сумња он је као морски вал што га вјетар подиже и витла (Јак. 1, 6). Господу, томе заједничком Оцу свих, пријатно је када се ми са вољом, са вером и љубављу молимо један за другога, јер Он јесте Љубав, спремна да помилује све због узајамне љубави. Свети Дух је рекао: молите се Богу једни за друге, да оздравите (Јак. 5, 16). Видиш, како је пријатна Богу и делотворна молитва једних за друге.

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.