МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Наша молитва у име свих[1], побуђује нас на непрестану узајамну љубав
 
На шта нас побуђује Света Црква када и у домаћој и у црквеној молитви ставља у наша уста молитве у име свих, а не у име једнога? Побуђује нас на непрестану узајамну љубав, да бисмо увек и у свему, у молитви и у свакодневном обраћању, волели једни друге, као себе, да бисмо подражавајући Бога у три Лица, која сачињавају највише јединство, и сами били једно од многих састављено. Да сви једно буду, као Ти, Оче, што си у Мени и Ја у Теби; да и они у Нама једно буду (Јн. 17,21). Молитва је заједничка за све и у животу нас учи да делимо свакодневне потребе са другима, да би и у животу код нас све било заједничко и као једно, да би се у свему видела узајамна љубав, такође да би све своје способности употребљавали у корист других, ко како може, да не би скривали свој таланат у земљу, да не би били егоисти и лењивци. Ако си мудар дај савет оном који није мудар; ако си образован научи неуког; ако си јак помози нејакоме; ако си богат помози сиромаху.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У оригиналу стоји “НАША МОЛИТВА ОТ ЛИЦА ВСЕХ”. Овде се мисли на молитву у којој једно лице представља сва друга лица, као један уд цело тело и обраћа се Господу за помиловање свих, али не наводећи њихова имена На пример, када кажемо: Помилуј нас, Господе, помилуј нас!

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.