МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Како се молити за исправљање ближњих
 
Ако желиш некога да исправиш од недостатака, не мисли да ћеш га исправити само својим средствима: сами ми више кваримо ствар својим сопственим страстима, на пример гордошћу и произишлом од тога раздражљивошћу; Но пренеси нa Господа бригу своју (Пс. 54, 23) и помоли се Њему који испитује наша срца и бубреге (ар. Пс. 7, 10), од свег срца, да би Он Сам просветлио ум и срце човека; ако Он увиди да твоја молитва дише љубављу и излази од свег срца, онда ће сигурно да испуни жеље твога срца и ти ћеш ускоро рећи видевши промену у оном за шта се молиш: ова је измена деснице Вишњега (Пс. 76,11)
За опроштај сагрешења других моли се онако како се молиш и за опроштај својих сагрешења, када они поражавају тугом и тескобом твоју душу, побеђују те болећивошћу, у скрушењу срца и са сузама молиш Бога за помиловање; подједнако се моли и за спасење других, као и за своје сопствено. Ако достигнеш то и претвориш у навику, онда ћеш добити од Господа обиље духовних дарова, дарова Духа Светога, Који воли душу која саосећа у спасењу других зато што Сам Он, Свесвети Дух, на све начине хоће да спасе све нас, само да My се не противимо, да наша срца не отврдну. Сам Дух се моли за нас уздисајима неизрецивим (Рим. 8, 26).
Господу, као најчедољубивијем Оцу, пријатно је када се ми искрено молимо за људе Његову децу, и као што родитељи, на молбу добре и благонаравне деце своје, милују неваљалу, ћудљиву и злонаравну децу, тако Отац Небески, после молитве оних који су Његови (2. Тим. 2,19) или после молитава свештеника Његових, обучених благодаћу, за народ, милује и недостојне, као што је помиловао и миловао непокорни и роптајући јеврејски народ у пустињи на молитве Мојсија. Али, каква је то ватрена молитва била!
Пост Мојсијев за неуздржљивост Израиљаца. Страдања светих за нашу разнеженост; њихови постови и одрицања за наше неуздржање и раскош; њихове ватрене молитве за нас лење за молитву. Пост Господа нашег Исуса Христа за наше неуздржање. Његове раширене руке на крсту за наше пружене руке према забрањеном дрвету и према свему забрањеном по Божијим заповестима. Замењивост наших молитава за друге за оправдање оних, за које се молимо; замењивост наших подвига и врлина за друге, на пример молитве и милостиње за умрле и за живе. Тако су молитве са сузама мајке Августинове за сина свога спасиле Августина.

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.