МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Због чега се умарамо на молитви?
 
Кажу: ми се брзо заморимо молећи се. Због чега? Због тога што пред собом не представљате живо Господа, иако вам је са десне стране (ср. Пс. 15, 8). Гледајте га непрестано срдачним очима и тада ћете целу ноћ престајати на молитви и нећете се уморити. Шта је кажем ноћ! Три дана и три ноћи престајаћете и нећете се уморити. Сетите се столпника. Они су много година, стајали у молитвеном настројењу духа на столпу и надвладавали своје тело, које је код тебе, као и код њих било склоно лењости. А теби је тешко да проведеш неколико сати на саборној молитви, чак и један сат!

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.