МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Неопходност помињања живих и упокојених
 
Неки говоре: чему помињање имена упокојених или живих у молитви за њих? Бог као свезнајући и Сам зна та имена, зна и потребе свакога. Али они, који тако говоре, заборављају или не знају важност молитве, не знају како је важна од срца изговорена реч, заборављају да се правосуђе Божије и милост Божија приклањају нашом срдачном молитвом, коју Господ по доброти Својој узима у заслугу самим умрлима или живима, као члановима јединственог тела Цркве. Такви не знају, да се и Црква првородних, записаних на небесима (Јев. 12, 23), по љубави својој стално моли за нас Богу, и баш спомиње пред Богом посебно имена оних људи који им се моле, молитва за молитву. Ми смо помињали њих, они нас. А ко не помиње из љубави своје, ближње своје у молитви, тај сам неће бити поменут и неће се ни сам удостојити помињања. Много значи у молитви једна реч вере и љубави. Много може молитва праведног (Јак. 5, 16).

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.