МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Због чега је потребна дуготрајна молитва?
 
Због тога да би дуготрајношћу усрдне молитве разгорели наша хладна, у дуготрајној сујети прекаљена срца. Јер, чудно је мислити, а тим пре и тражити да би срце окорело у свакодневној сујети могло ускоро да се испуни топлином вере и љубави према Богу у време молитве. Нe, за то је потребан труд и труд, време и време. Царство небеско се с напором ocвaja, и подвижници га задобијају (Мт. 11, 12). Нe долази брзо Царство Божије у срце, када од њега људи тако усрдно беже. Сам Господ исказује Своју вољу, да се ми не бисмо молили кратко, када представља као пример удовицу, која долази судији и оптерећује га молитвама својим (Лк. 18, 26). Господ, Отац наш Небески зна и пре наше молбе шта нам треба (Мт. 6, 8), шта нам недостаје, а ми не знамо Њега како би требало, сујети светској смо веома предани, а не Оцу Небеском; ево Он премудрошћу и милосрђем Својим и усмерава наше потребе у предлог да се обраћамо Њему. Обратите се, заблудела чеда Моја, бар сада, Мени, Оцу вашем, свим својим срцем, ако сте пре били далеко од Мене, бар сада разгорите вером и љубављу своја срца према Мени, која су пре била хладна.

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.