МИСЛИ О МОЛИТВИ

 

МИСЛИ О МОЛИТВИ
 

 
Молитвено правило треба обављати без журбе
 
Када вршимо молитву правило, посебно по књизи, не жури од речи ка речи, не осетивши његову истину, не положивши је на срце, али чини и непрестано приморавај себе да осећаш срцем истину онога што говориш. Твоје срце ће се томе противити некада лењошћу и окамењеном неосетљивошћу према ономе што читаш, некада сумњом и неверовањем, некаквим унутрашњим огњем и тескобом, некада расејаношћу и прибегавањем некаквим земаљским предметима и бригама, некада присећањем на увреду ближњега и осећањем освете и ненависти[1] према њему, некада представљањем светских задовољстава или представљањем задовољства од читања романа и уопште светских књига, не буди самољубив, побеђуј своје срце, дај га Богу на жртву благопријатну. Сине мој, дај Ми срце своје (Прич. 23, 26), и твоја молитва сродиће те, сјединиће те са Богом и са целим небом, и ти ћеш се испунити Духом и Његовим плодовима: правдом, миром и радошћу, љубављу, кротошћу, дуготрпљењем, срдачним умилењем. Ти би хтео да брзо завршиш молитвено правило, да би дао покој изнемоглом телу? Срдачно се помоли и заспаћеш најспокојнијим, тихим и здравим сном. Нe жури да се молиш било како: тих пола сата молитве вреде као цела три сата најздравијег сна. Журиш ли се на службу или на посао? Устај раније, немој да преспаваш и помоли се усрдно; стећи ћеш спокојство, енергију и успех у делима за цео дан. Срце тежи делима житејске сујете. Преломи га; нека његово богатство не буде земаљска сујета, него Бог. Научи своје срце да највише од свега пријања кроз молитву за Бога, а не за светске сујете, да се не посрамиш у дане болести своје, у часу смрти своје, као богати сујетом света и сиромашан вером, надом и љубављу. Ако се не будеш молио овако, како сам рекао, онда нећеш имати успеха у животу и вери нити духовног разума.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Мржње

One Comment

  1. роса петровић

    Осећате ли неку силу из речи Светог Јована у тексту ове књиге, у сваком реду, у сваком слову?
    “Сумња – то је хула на Бога, дрска лаж срца или угнежденог у срцу духа лажи противу Духа истине. Бој се ње као змије отровнице, или не, шта ја говорим, презри је, не обраћај на њу ни најмању пажњу. Имај на уму да Бог за време твоје молбе очекује потврдан одговор на питање које ти је Он изнутра поставио: вјерујеш ли да могу то учинити?
    И ти си дужан из дубине срца да одговориш: верујем, Господе (ср. Мт. 9, 28). И тада ће бити по твојој вери. ” О, Боже, како снажно и лепо речено, тачно и једноставно.