NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Značenje i suština molitve
 
Kakva je neizmerno velika čast čovečanstvu, što može da otvara svoja usta pred Bogom, da stupa s Njim u razgovor, da moli Njega za svoje potrebe, da mu blagodari za dobročinstva, da mu slavoslovi za neizrecivu velelepotu Njegovu i da bude uvereno da je ta žrtva blagodarnosti i slavoslovlja ugodna Bogu, da se najbolje, duhovne, molbe naše za spas naših duša uvek ispune. Kako je i u ovom odnosu čovek neizmerno uzdignut iznad svih stvorenja, i čulstvenih i onih koji imaju dušu. Nijedno stvorenje nije dobilo od Boga takvu čast, mada i ona imaju svoj jezik, kojim izražavaju potrebe svoje prirode, jer rečeno je da i ptići gavranova prizivaju Gospoda (Ps. 146, 9). Koristićemo tu visoku čast radi toga da bi smo zaslužili od Gospoda još veće počasti višnjega zvanja. Tamo na nebu je naša puna slava, a ovde su samo njeni početci, koji se javljaju kod vernih hrišćana.
Molitva je uznošenje uma i srca Bogu, sozercanje Boga, odvažan razgovor stvorenja sa Tvorcem, stajanje duše pred Njim sa strahopoštovanjem kao pred Carem i Samo-Životom, koji svima daje život; zaboravljanje radi Njega svega što nas okružuje, hrana duše, vazduh i svetlost, njena životvorna toplota, očišćenje grehova, blagi jaram Hristov, lako breme Njegovo. Molitva to je stalno osećanje (saznanje) svoje nemoći ili duhovnog siromaštva, osvećenje duše, predokušaj budućeg blaženstva, anđelsko blaženstvo, nebesni dažd, koji osvežava, napaja i zemlju duše čini plodonosnijom, sila i moć duše i tela, osveženje i očišćenje misaonog vazduha, prosvetljenje lica, veselje duha, zlatna veza, koja sjedinjuje stvorenje sa Tvorcem, bodrost i hrabrost u svim nevoljama i iskušenjima života, svetiljka života, uspeh u delima, ravnoangelsko dostojanstvo, utvrđenje vere, nade i ljubavi. Molitva to je zajednica sa Anđelima i Svetima, od pamtiveka Bogu ugodivših. Molitva je ispravljenje života, mati skrušenog srca i suza, snažni podsticaj na dela milosrđa; sigurnost života; uništenje straha od smrti; prenebregavanje zemaljskog bogatstva, željenje nebeskih blaga, očekivanje Sudije celoga sveta, opšteg vaskrsenja i života budućeg veka; pojačano staranje za izbavljenje od večnih muka; neprestano iskanje milosti (pomilovanja) od Vladike; hođenje pred očima Božijim; blaženo iščeznuće pred presazdavajućim i sveispunjavajućim Tvorcem, živa voda duše; molitva je smeštanje u srce svih ljudi ljubavlju, nizvođenje neba u dušu; useljenje u srce Presvete Trojice, po rečenom: u njemu ćemo doći, iu njemu ćemo se nastaniti (Jn. 14, 23).
Molitva je dokaz moje razumne ličnosti, moje bogolikosti, zalog mog budućeg oboženja i blaženstva. Ja sam sazdan ni iz čega, ja nisam ništa pred Bogom, kao onaj koji ništa svoje nema; ali ja sam po Njegovoj milosti ličnost, imam razum, srce, slobodnu volju i pri svom razumu i slobodi mogu srdačnim obraćanjem Njemu da postepeno uvećavam u sebi Njegovo beskonačno Carstvo, da postepeno sve više i više umnožavam u sebi Njegove darove, crpim iz Njega kao iz stalnotekućeg neiscrpnog Izvora raznovrsne duhovne i telesne darove, posebno duhovne. Molitva izaziva u meni ubeđenje da sam ja ikona Božija, da sa smirenim i blagodarnim raspoloženjem svoje duše pred Bogom, svojom slobodnom voljom, ja, beskonačno umnožavajući duhovne darove Božije, mogu isto tako u beskonačnost da se usavršavam i do beskonačnosti uvećavam moje bogopodobije, moje nebesko blaženstvo, za koje sam opredeljen. O! molitva je znak mog velikog dostojanstva, kojim me je počastvovao Sazdatelj. Ali, ona me istovremeno podseća na moju ništavnost (ja sam ni od čega i ništa svoje nemam zato i molim Boga za sve), kao i za svoje najviše dostojanstvo (ja sam obraz Božiji, ja sam obožen, ja mogu da se nazovem Božijim prijateljem kao Avraam, otac verujućih, čim bih nesumnjivo verovao u biće, dobrotu i svemoć moga Boga i upodobljavao bi se Njemu celim životom delima ljubavi i milosrđa).
Treba se moliti radi nepokolebljive i čvrste uverenosti srca, da sve, i naše duše, i naša tela, sa njihovim blagostanjem i neblagostanjem, i sva imovina naša, i sve okolnosti života, imamo od Boga, od moći Njegove, a ne od prirode, ne od slučaja, ne od sebe. Ako se ne moliš Bogu uskoro ćeš srcem zaboraviti Dobrotvora, Tvorca i Gospoda svega, a sa zaboravljanjem Njega upašćeš u svako zlo. Tako vidiš da ti molitva uvek donosi suštinsku korist.
Gospod je tako milosrdan da se nikada ne gnuša naše molitve, već svaku milostivo prihvata, i ono što nije savršeno u njoj Sam ispravlja, samo da bi smo se Njemu obraćali iskreno i da Ga ne bismo sasvim zaboravili.
Bog zato traži od nas svagdašnje obraćanje Njemu u molitvi, da bi nas, koji smo podivljali od grehova, i udaljili se od Njega, čeda Svoja, privukao Sebi, očistio i privio u zagrljaj Svoje ljubavi, da bi nam pokazao, kako je nama s Njim svagda dobro. Tako i dobri roditelji postupaju sa svojom zlonaravnom decom.
Svagdašnja topla molitva privodi nas do najiskrenijeg i najčvršćeg uverenja o besmrtnosti naše duše i o blaženstvu onog neveštastvenog[1] veka: jer svu sladost molitve čovek crpe od BogaDuha; svu snagu prima od Njega, isto kao, po blagodati Njegovoj, od Majke Božije (Ona izbavlja naše duše od beda, uspokojava, raduje, oživljava), od Anđela i Svetih.
 


 
NAPOMENE:

  1. Budućeg veka, misli se na večni život u zajednici sa Bogom i svima
    Svetima
Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *