MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Molitva Majci Božijoj spasava od đavoljih ranjavanja
 
Blagodari najhitriju Zastupnicu našu Gospodaricu Bogorodicu, Prečistu, premilosrdnu Djevu Mariju, koja nas po našoj usrdnoj molitvi spasava od ranjavanja i ugnjetavanja đavolskog. Pogledaj na Nju očima srca u Duhu Svetom, svuda prisutnom i sve ispunjavajućem i prostom; pogledaj Nju, zaista prisutnu u tvom srcu i uzvikni prema Njoj: Prebrza Zastupnice Gospodarice Bogorodice Marijo, spasi me od vraga, koji me sapliće. I odmah, istoga trena, spasiće te Ona prema veri tvoga srca i prema uzdanju tvoga srca u Nju tako će i da odstupi od nedara teskoba, oganj i teška čamotinja. Treba samo zamisliti i čvrsto verovati, da je Duh Sveti svuda, na svakom mestu i da je prosto biće, da je u Njemu celo nebo blisko nama, kao na dlanu, sa svim Anđelima i Svetima, da samo treba prizvati Gospoda ili Gospodaricu Bogorodicu ili Svetog od sveg srca, sa verom koja već vidi, sa pokajanjem iz srca za grehe, kojima nas vezuje vrag, ili se vezujemo dobrovoljno sami, i spasenje će tog trenutka da zasija.
Divno je spasenje Vladičice, tako se ono i uliva tebi u dušu, kao celebni balzam[1], ili kao aromatični životvorni vazduh, ili kao uspokojavajuća voda, samo pogaedaj na Nju očima srca sa uzdanjem u Njenu blagost i moć. Ali baš to je i teško sa srdačnom verom koja jasno vidi pogledati prema Njoj, podjednako kao prema Gospodu ili prema Svetima; vrag se trudi da na svaki način postane tvrdi, visoki i mračni zid između tvoje duše i Boga ili Bogorodice, Anđela i Svetih, ne dopušta bedni, da bi oko srca gledalo Gospoda ili Njegove svete, pomračuje srce na svaki način, raspršava veru, stešnjava utrobu[2], žeže, pomračuje. Sva ta dejstva treba smatrati za maštu, za laž i kroz taj zamišljeni zid probijati se ka Gospodu ili ka Bogomateri i ka Svetima. Kako se probiješ, tog trenutka si i spašen. Vera tvoja spasla te je (Mt. 9, 22).
Molite se, braćo moja, Materi Božijoj, kada se podigne bura mržnje i zlobe u vašem domu. Ona, sve,blaga i svemoćna, lako i veoma dobro može da umiri ljudska srca. Mir i ljubav proishode od jedinoga Boga, kao od svog Izvora, a Vladičica je u Bogu, jedno sa Bogom, i kao Majka Hrista Mira, revnuje i moli se za mir celog sveta, tim više za sve hrišćane. Ona ima tu moć da rukom svojom odagna od nas podnebesne duhove zlobe, one nedremljive i uporne sejače zlobe i neprijateljstva među ljudima, i svima, koji sa verom, i ljubavlju priteknu pod Njen moćni pokrov, daruje bodro, brzo mir i ljubav. Revnujte i sami da sačuvate veru i ljubav u srcima svojim; ako se ne budete sami starali o tome, nećete se udostojiti zastupništva Božije Matere za vas pred Bogom; pri tom budite svagda najusrdniji i blagočestivi poštovaoci Matere Svevišnjeg Gospoda; jer je dostojno jako voistinu blažiti Nju, Bogorodicu, prisnoblaženuju i preneporočnuju[3] višu od sve tvari, Zastupnicu roda ljudskog. Starajte se da u sebi vaspitavate duh smirenja, jer je Sama Ona smirena, kao niko od smrtnih, i ljubavlju gleda samo na smirene. Pogleda na smirenje sluškinje Svoje, govori Ona Jelisaveti o Bogu Spasu Svome (Lk. 1,48-47).
 


 
NAPOMENE:

  1. Lekoviti melem
  2. Ovde se pod utrobom podrazumeva ceo unutrašnji čovek
  3. „Dostojno jest …“ pesma Bogorodici
Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *