NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Kako se moliti Vladičici Bogorodici, Anđelima i Svetima
 
Vladičici Bogorodici, Sv. Anđelima i svim Svetima moli se kao Samom Duhu Svetom, naročito pak kao Svetoj Trojici, koja ih je osveštala, i u njima počiva. Da u oni u nama jedno budu (Jn. 17, 21). Jer si Svet, Bože naš, i u Svetima obitavaš (vozglas). Amin.
Moleći se Bogu, treba uvek da predstavljamo sebi Njegovo beskrajno veličanstvo, poklonjenje na hiljade hiljada i bezbroj Anđela nebeskih i svetih, takođe Njegovu svudaprisutnost i sveznanje, Njegovu beskrajnu dobrotu, pravednost i svetost. Kada oslovljavaš u molitvi Presvetu Djevu Bogorodicu Presvetom, Prečistom, preneporočnom, preblagom, onda predstavljaj sebi da je sama njena suština svetost večna, nepokolebljiva, postojana, neizraziva, nesagledna i Anđelskim očima ( Presvetoj Bogorodici). Tako razmišljaj i o svim Anđelima i Svetima, tj. da je njihova suština svetost i blagost, po blagodati Isusa Hrista. Uvek smatraj za veliku sreću što možeš da razgovaraš kroz molitvu sa Gospodom ili sa Prečistom Gospodaricom Bogorodicom, ili sa Anđelima, ili sa Svetim ljudima i sa radošću, a i sa trepetom i strahom Božijim moli Im se uvek, imajući na umu s Kim razgovaraš, ti nečisti i ništavni crv.
Kada se moliš Nebesnim Silama nemoj da ih zamišljaš strašnima, nedostupnima, nemilostivima: ne, to su stvorenja prekrotka, smirena, blagočestiva, koja vole, dostupna i ljubazna, rado poslušna, bliska onima koji ih sa iskrenom verom i ljubavlju prizivaju u svojim molitvama. Njihovo svojstvo je ljubav za jedinstvo sa svim hrišćanima kroz molitvu vere. Još, kada se moliš Nebeskim Silama preziri sve što je zemaljsko, kao truležno, i svim srcem voli nebesni život, duhovni i stremi ka njemu. Njima je vrlo drago da vide naše istinsko mudroljublje, našu želju da sebe učinimo njihovim sugrađanima, čemu smo i prizvani po blagodati Isusa Hrista u Prebožanstvenoj Trojici.

Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *