MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Kako se moliti Vladičici Bogorodici, Anđelima i Svetima
 
Vladičici Bogorodici, Sv. Anđelima i svim Svetima moli se kao Samom Duhu Svetom, naročito pak kao Svetoj Trojici, koja ih je osveštala, i u njima počiva. Da u oni u nama jedno budu (Jn. 17, 21). Jer si Svet, Bože naš, i u Svetima obitavaš (vozglas). Amin.
Moleći se Bogu, treba uvek da predstavljamo sebi Njegovo beskrajno veličanstvo, poklonjenje na hiljade hiljada i bezbroj Anđela nebeskih i svetih, takođe Njegovu svudaprisutnost i sveznanje, Njegovu beskrajnu dobrotu, pravednost i svetost. Kada oslovljavaš u molitvi Presvetu Djevu Bogorodicu Presvetom, Prečistom, preneporočnom, preblagom, onda predstavljaj sebi da je sama njena suština svetost večna, nepokolebljiva, postojana, neizraziva, nesagledna i Anđelskim očima ( Presvetoj Bogorodici). Tako razmišljaj i o svim Anđelima i Svetima, tj. da je njihova suština svetost i blagost, po blagodati Isusa Hrista. Uvek smatraj za veliku sreću što možeš da razgovaraš kroz molitvu sa Gospodom ili sa Prečistom Gospodaricom Bogorodicom, ili sa Anđelima, ili sa Svetim ljudima i sa radošću, a i sa trepetom i strahom Božijim moli Im se uvek, imajući na umu s Kim razgovaraš, ti nečisti i ništavni crv.
Kada se moliš Nebesnim Silama nemoj da ih zamišljaš strašnima, nedostupnima, nemilostivima: ne, to su stvorenja prekrotka, smirena, blagočestiva, koja vole, dostupna i ljubazna, rado poslušna, bliska onima koji ih sa iskrenom verom i ljubavlju prizivaju u svojim molitvama. Njihovo svojstvo je ljubav za jedinstvo sa svim hrišćanima kroz molitvu vere. Još, kada se moliš Nebeskim Silama preziri sve što je zemaljsko, kao truležno, i svim srcem voli nebesni život, duhovni i stremi ka njemu. Njima je vrlo drago da vide naše istinsko mudroljublje, našu želju da sebe učinimo njihovim sugrađanima, čemu smo i prizvani po blagodati Isusa Hrista u Prebožanstvenoj Trojici.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *