NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
U molitvi je neophodna prostota srca
 
Trudi se da dođeš do detinje prostote u obraćanju i sa ljudima i u molitvi Bogu. Jednostavnost je najveće blago i najveća vrlina čovekova. Bog je savršeno jednostavan, zato što je savršeno duhovan i savršeno dobar. I neka je tvoja duša slobodna od podvojenosti na dobro i zlo.
Za vreme domaćih i sabornih molitava protiv lukavstva đavolskog i rasejanosti misli opominji sebe na jednostavnost istine i govori sebi: prosto, tj. ja verujem u sve traženo prostotom srca, i molim sve prosto; a tvoja, neprijatelju[1] moj lukavstva, tvoje hule, podlosti, uobraženja odbacujem.
Đavo se obično useljava u nas kroz jednu lažljivu pomisao i misao lažnu i grešnu želju, a zatim deluje u nama i onespokojava nas: tako je on prost. Ne useljava li se Gospod Bog duhova u nas kroz jednu misao i ljubav istinsku i svetu, i sa nama obitava, i u nama deluje i biva za nas sve? Prema tome, moli se bez sumnje, prosto, tj. u prostoti srca, bez sumnje; kao što je lako da se misli, tako treba da bude lako i da se moli.
Blagodarim Tebi, Gospode, Vladiko i Sudijo moj, jer me učiš da se prosto molim Tebi i slušaš mene, koji vapijem Tebi, i od grehova mojih i nevolja mojih spasavaš me i na prostranom mestu postavio si noge moje. Prizvao sam Te u lukavstvu greha moga rečima crkvene molitve: Gospode Bože naš, pokajanjem oproštaj ljudima daruješ… i samo što sam je završio, mir i lakoća nastanili su se u mojoj duši.
 


 
NAPOMENE:

  1. Odnosi se na đavola koji nas napada
Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *