NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
U molitvi je neophodna prostota srca
 
Trudi se da dođeš do detinje prostote u obraćanju i sa ljudima i u molitvi Bogu. Jednostavnost je najveće blago i najveća vrlina čovekova. Bog je savršeno jednostavan, zato što je savršeno duhovan i savršeno dobar. I neka je tvoja duša slobodna od podvojenosti na dobro i zlo.
Za vreme domaćih i sabornih molitava protiv lukavstva đavolskog i rasejanosti misli opominji sebe na jednostavnost istine i govori sebi: prosto, tj. ja verujem u sve traženo prostotom srca, i molim sve prosto; a tvoja, neprijatelju[1] moj lukavstva, tvoje hule, podlosti, uobraženja odbacujem.
Đavo se obično useljava u nas kroz jednu lažljivu pomisao i misao lažnu i grešnu želju, a zatim deluje u nama i onespokojava nas: tako je on prost. Ne useljava li se Gospod Bog duhova u nas kroz jednu misao i ljubav istinsku i svetu, i sa nama obitava, i u nama deluje i biva za nas sve? Prema tome, moli se bez sumnje, prosto, tj. u prostoti srca, bez sumnje; kao što je lako da se misli, tako treba da bude lako i da se moli.
Blagodarim Tebi, Gospode, Vladiko i Sudijo moj, jer me učiš da se prosto molim Tebi i slušaš mene, koji vapijem Tebi, i od grehova mojih i nevolja mojih spasavaš me i na prostranom mestu postavio si noge moje. Prizvao sam Te u lukavstvu greha moga rečima crkvene molitve: Gospode Bože naš, pokajanjem oproštaj ljudima daruješ… i samo što sam je završio, mir i lakoća nastanili su se u mojoj duši.
 


 
NAPOMENE:

  1. Odnosi se na đavola koji nas napada
Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *