СТАРАЦ СИЛУАН

 

СТАРАЦ СИЛУАН
 

 
VIII
О ПОЗНАЊУ БОГА
 
Наш Отац небески толико нас је заволео да нам је дао и Сина Свог. И Сам Син је то зажелео, оваплотивши се и живећи са нама на земљи. Свети апостоли су видели Господа, као уосталом и многи други свети људи. И мени многогрешном било је дато да Духом Светим познам да је Исус Христос Бог.
Господ воли човека и јавља му се када Сам зажели. Угледавши Господа душа се смирено радује милосрђу Владике и ништа тако не воли као што воли Свог Творца. Премда ће она све видети и све волети, ипак изнад свега воли Господа.
Душа познаје ту љубав, али је речима не може пренети на друге. Она се познаје једино Духом Светим, и познају је они којима Га је Господ дао.
Душа одједном види Господа и упознаје Га.
Како описати ту радост и весеље?
Господ се познаје Духом Светим који испуњава читавог човека: душу, ум и тело.
Тако се познаје Бог и на небу и на земљи. Господ је по неизмерној милости Својој мени грешном дао ту благодат да би људи познали Бога и обратили се Њему. Пишем у име Божијег милосрђа. Да, заиста.
Сведок ми је Сам Господ.
 
* * * * *
 
Господ нас воли као Своју децу и Његова љубав је већа од љубави мајке, јер мати може и да заборави своје дете, док нас Господ никада не заборавља. Када Господ не би давао Духа Светог православном народу и нашим великим пастирима, не бисмо ни знали колико нас много воли.
Нека је слава Господу и Његовом великом милосрђу што грешницима даје благодат Светога Духа. Многи богаташи и цареви не познају Господа, док ми убоги монаси и чобани, знамо Господа Духом Светим.
Да бисмо знали Господа није потребно ни богатство, ни ученост. Потребно је само бити послушан и уздржљив, имати смирен дух и волети ближње. Господ ће заволети такву душу и Сам ће јој се јавити и учиће је љубави и смирењу, и даће јој све што је корисно, како би нашла мир у Богу.
 
* * * * *
 
Ма колико се ми трудили у учењу, Господа нећемо познати ако не будемо живели по Његовим заповестима, јер се Господ не познаје кроз науку, већ Духом Светим. Многи философи и учени људи дошли су до уверења да постоји Бог, али Бога нису познали. И ми, монаси, учимо се закону Господњем и дан и ноћ, али далеко од тога да сви познају Бога, мада сви верују у Њега.
Једно је веровати да постоји Бог, а друго је знати Бога.
 
* * * * *
 
Тајна је у овом: има душа које су познале Господа, а има опет душа које Га нису познале, али верују у Њега. Има и таквих које не само да Га не познају већ и не верују у Њега, и међу овима има чак и учених.
Неверје долази од гордости. Горд човек хоће својим умом и науком све да позна, али Бога не може познати, јер се Он открива једино смиреним душама. Њима Господ показује Своја дела Њих ми не можемо докучити својим умом, него нам се откривају Духом Светим. Простим умом могу се разумети само земаљске ствари, и то делимично, док се Бог и све небеско познаје Духом Светим.
Неки се целог живота труде да дознају шта је на сунцу, или на месецу, или штогод друго, али душа од тога нема користи. Уколико се, пак, потрудимо да испитамо срце човеково, открићемо у светим душама Царство небеско, а у грешницима таму и муку. Ово је корисно знати, јер ћемо ми вечно пребивати или у Царству или у мукама.
Лењивци се моле испитујући љубопитљиво све, и небо и земљу, а о томе какав је Господ ништа не знају нити се старају да дознају. Када им се говори о Богу, они кажу:
“Е, како је могуће знати Бога? И откуда Га ти познајеш?”
Кажем ти: “Дух Свети сведочи у души: Он зна и нас учи”.
“А зар се Дух може видети?”
Апостоли су Га видели како силази у облику пламених језика, а ми Га осећамо у себи. Он је слађи од свега на земљи. Њега су окусили пророци и проповедали народу и људи су им веровали.
Свети апостоли су Га примили и проповедали људима спасење, ничег се не бојећи, јер им је Дух Божији давао снаге. Царски намесник је апостолу Андреју претио да ће га распети ако буде наставио дда проповеда. Апостол му је одговорио:
“Када бих се бојао крста, не бих га проповедао”.
Тако су и сви остали апостоли, свети мученици и подвижници радосно ишли на муке и страдања. Све је то било зато што је Дух Свети благ и сладостан, те подстиче душу да воли Господа, а она се од сладости Духа Светог не боји страдања.
 
* * * * *
 
Многи свети мученици су кроз страдања познали Господа и осетили Његову помоћ. Многи монаси носе велике подвиге и тежак труд ради Господа. Они су познали Господа и боре се да победе страсти у себи и моле се за сву васељену. Њих благодат Божија учи да воле чак и непријатеље, јер онај који не воли непријатеље неће познати Господа који је умро на крсту за непријатеље и дао нам Себе за углед, заповедивши да и ми волимо непријатеље.
 
* * * * *
 
Господ је љубав и даје нам заповест да љубимо једни друге и своје непријатеље. Дух Свети нас учи таквој љубави.
Душа која не познаје Духа Светог не разуме како је могуће волети непријатеље, па зато и неће то да прими. Али, Господ све жали, и ко хоће да је са Њим треба да љуби и непријатеље своје.
Ко је познао Господа Духом Светим постаје сличан Господу, као што је већ рекао свети Јован Богослов: бићемо слични Њему, јер ћемо Га видети као што јесте (1.Јн.З,2), и видећемо славу Његову.
 
* * * * *
 
Кажеш да многи људи страдају од разних невоља и злих људи. Међутим, ја те молим да се смириш под моћном руком Божијом и благодат ће те научити, па ћеш зажелети да страдаш ради љубави Господње. Ето чему ће те научити Дух Свети кога смо познали у Цркви.
А ко ружи зле људе и не моли се за њих, никада неће познати благодат Божију.
 
* * * * *
 
Ако хоћеш да знаш колико нас Господ љуби, омрзни грех и телесне помисли и усрдно се моли дан и ноћ. Господ ће ти дати благодат Своју и познаћеш Господа Духом Светим. Господа ћеш познати Духом Светим и после смрти, у рају, исто као што си Га и на земљи познао.
Господ се и на небу и на земљи познаје једино Духом Светим, а не путем науке. Зато и мала деца, која још ништа не знају, могу познати Господа Духом Светим. Свети Јован Крститељ је осетио долазак Господњи док је још био у мајчиној утроби (уп.Лк. 1,44). Свети столпник, Симеон Дивногорац, био је седмогодишњи малишан када му се јавио Господ, и он Га је познао. Преподобном Серафиму Саровском се у 27. години за време свете Литургије јавио Господ, а Симеон Богопримац је био у дубокој старости када је познао Господа, узимајући Га на руке.
Тако се, ето, Господ прилагођава нама, како би што боље утешио сваку душу.
 
* * * * *
 
Љубав Господња се не може познати ничим другим осим Духом Светим, а спокојна душа која има чисту савест, из твари познаје Бога, тј. да је Он Творац неба и земље. Наравно, и ово је дело благодати, премда је ту она још мала. Без благодати ум наш не може познати Бога, него читав тежи земаљском: богатству, слави, уживањима.
 
* * * * *
 
Као што је љубав Исуса Христа била велика, тако су и Његова страдања била толико велика да их ми не можемо схватити, јер премало волимо Господа. Додуше, ко више воли, може боље да разуме страдања Господња. Постоји мала љубав, постоји средња и постоји највиша – савршена љубав. Уколико је савршенија љубав, утолико је савршеније познање.
Уопште, свако од нас може да расуђује о Богу онолико колико у себи има благодати Духа Светога, јер како бисмо иначе размишљали и доносили суд о ономе што нисмо видели, или чули, или познали? Светитељи говоре да су видели Бога, премда постоје људи који тврде да Он и не постоји. Јасно је да они тако говоре, јер нису познали Бога. Наравно, то не значи да Бог не постоји.
Свети људи су говорили о оном што су стварно видели и што знају. Они не говоре о ономе што нису видели. Они не говоре, на пример, да су видели коња дугачког једну врсту[1] или пароброд дуг 10 врсти, што и не постоји. Када Бога не би било, мислим да Га нико не би ни спомињао на земљи. Међутим, људи хоће да живе по својој вољи и зато говоре да Бога нема, а тиме баш доказују да Он постоји.
Чак су и незнабошци осећали да има Бога, иако нису знали како треба да поштују истинског Бога. Међутим, Дух Свети је научио свете пророке, затим апостоле, свете оце и наше епископе и тако је права вера дошла до нас. Познали смо Господа Духом Светим, а када смо Га познали наша душа се учврстила у Њему.
 
* * * * *
 
Душа која је познала Господа невидљиво осећа присуство свога Створитеља и у Њему налази мир и радост. Са чиме да упоредим ту радост? Она се може упоредити са повратком вољеног сина из далеке земље. После дугог одсуства он ће се у родитељском дому до миле воље изразговарати са драгим оцем и вољеном мајком, са милом браћом и сестрама.
 
* * * * *
 
О људи, створења Божија, познајте Творца. Он нас воли. Познајте љубав Христову и живећи у миру обрадујте Господа. Он нас све милостиво очекује код Себе.
Обратите се Њему сви народи света и узнесите Му своје молитве. Тада ће се молитва целог света дизати ка небу као прекрасан тих облак, осветљен сунцем, и зарадоваће се сва небеса, и запеваће песму хвале Господу за Његова страдања којима нас је спасао.
Разумите људи да смо створени за славу Божију на небесима и не везујте се за земљу, јер је Бог наш Отац који нас воли као Своју милу децу.
 
* * * * *
 
Милостиви Господ је на земљу послао Духа Светог и Њиме је утврђена света Црква.
Дух Свети нам је открио не само земаљске тајне, већ и небеске.
Духом Светим смо познали љубав Господњу. Љубав Господња је пламена. Испуњени том љубављу, свети апостоли су обишли целу васељену и њихов дух је жудео да сви људи познају Господа.
Духом Светим су се наслађивали изабраници Божији пророци, па су њихове беседе биле силне и тако блиске души. Свака, наиме, душа жели да чује реч Господњу.
О, чуда! И мене, многогрешног, Господ није презрео, већ ми је дао да Га познам Духом Светим.
Господе, даруј ми смирени дух да бих Ти увек благодарио што си на земљи дао Духа Светог. Добро Га се сећам. Он ми Сам помаже да Га се сећам.
О, Душе Свети, о, Велики Царе! Шта ћу Ти дати ја, који сам грешна земља? Ти си ми открио непојмљиву тајну. Ти си ми дао да познам Господа – Створитеља мог. Ти си ми дао да разумем колико нас безмерно Он воли.
 
* * * * *
 
Господ нас толико много воли, да је то немогуће објаснити. Та се љубав познаје једнино Духом Светим и душа је осећа на необјашњив начин. Господ је по Својој природи благ и милостив, кротак и мио. Његова доброта се не може описати, али душа без речи осећа ту љубав, желећи да увек пребива у том тихом стању.
Он је рекао: “Нећу вас оставити сироте”, и ми видимо да нас стварно није оставио, већ нам је дао Духа Светог.
Дух Свети души невидљиво пружа знање. У Њему она налази свој мир. Дух Свети весели душу и даје јој радост на земљи. Каква ли ће тек радост и весеље наступити на небу? Духом Светим смо научени љубави Божијој, али тек на небу ће она достићи своје савршенство. О, немоћан сам ја човек! Познао сам љубав Божију у њеном савршенству, али је не могу стећи, и моја душа плаче сваког дана и мисли: “Још нисам задобио оно што тражим”.
 
* * * * *
 
Свети апостоли су опитом познали љубав Божију и љубав према човеку када је Дух Свети сишао на њих.
Дечице моја, коју опет с муком рађам, докле се Христос уобличи у вама (Гал.4,19), говорио је апостол.
О колико бих био срећан када би сви народи познали Господа.
Господе, дај им да Те познају Духом Светим, као што су Те познали и свети апостоли.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Врста – 1.060 метара

One Comment

  1. Преподобни Силуане моли Бога за нас!