СТАРАЦ СИЛУАН

 

СТАРАЦ СИЛУАН
 

 
РЕЧ УЗ ТРЕЋЕ ИЗДАЊЕ
 
После скоро двадесет година појављује се друго издање књиге “Старац Силуан” у преводу на српски језик. Захваљујући првом преводу многима од оних који су седели у тами и сенци смрти засијала је са страница ове књиге светлост велика а многи су се, читајући је, родили за живот вечни. Међутим, у првом издању изостављено је укупно око тридесет страница текста. Имајући то у виду, отац Софроније је пре неколико година дао благослов да се направи исправка превода.
Тако смо за друго издање добили потпун и тачан превод ове чудесне књиге. Чудесне, јер је таква и љубав Божија, којом су дисали и живели њени свети писци – старац Силуан и старац Софроније. О њима двојици само оволико:
Старац Софроније, боговидац и пријатељ Божији се, достигавши меру pacma пуноте Христове, упокојио 28. јуна/11. јула 1993. г. у манастиру светог Јована Претече у Есексу (Енглеска), преселивши се ка Господу и свом вољеном духовном оцу.
Старац Силуан је и званично проглашен светим. Одлуком од 1. априла 1988. г. Цариградска патријаршија га је прибројала лику преподобних Цркве Христове. Преподобни Силуан Атонски слави се 11/24. септембра, а тропари и кондак њему посвећени гласе:
 
Тропар, глас 4., подобан: Правило вере: Христа Учитеља на путу смирења молитвом си примио док је Дух у твом срцу сведочио спасење. Због тога се сада радују спомену твоме сви народи на наду (спасења) призвани. Преподобни оче Силуане, моли Христа Бога да спасе душе наше.
 
Тропар, глас 3., подобан: Божанствене вере: Проповедник љубави Христове дарован си васељени, најслађи међу богословима, преподобни оче. Смиреног и Кротког си угледао, и срце си Његово познао. Зато сви ми, Силуане преблажени, твојим богонадахнутим речима просвећивани, славимо Духа који те је прославио.
 
Кондак, глас 8., подобан: Када сишавши: Док си на земљи Христу служио, стопама Његовим си непорочано ходио. Сада, пак, на небесима гледаш Онога кога си заволео и пребиваш заједно са Њим, као што је обећао. Стога, преподобни оче Силуане, и нас научи да идемо стазом којом си ти ишао.

One Comment

  1. Преподобни Силуане моли Бога за нас!