MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Zbog čega je potrebna dugotrajna molitva?
 
Zbog toga da bi dugotrajnošću usrdne molitve razgoreli naša hladna, u dugotrajnoj sujeti prekaljena srca. Jer, čudno je misliti, a tim pre i tražiti da bi srce okorelo u svakodnevnoj sujeti moglo uskoro da se ispuni toplinom vere i ljubavi prema Bogu u vreme molitve. Ne, za to je potreban trud i trud, vreme i vreme. Carstvo nebesko se s naporom ocvaja, i podvižnici ga zadobijaju (Mt. 11, 12). Ne dolazi brzo Carstvo Božije u srce, kada od njega ljudi tako usrdno beže. Sam Gospod iskazuje Svoju volju, da se mi ne bismo molili kratko, kada predstavlja kao primer udovicu, koja dolazi sudiji i opterećuje ga molitvama svojim (Lk. 18, 26). Gospod, Otac naš Nebeski zna i pre naše molbe šta nam treba (Mt. 6, 8), šta nam nedostaje, a mi ne znamo Njega kako bi trebalo, sujeti svetskoj smo veoma predani, a ne Ocu Nebeskom; evo On premudrošću i milosrđem Svojim i usmerava naše potrebe u predlog da se obraćamo Njemu. Obratite se, zabludela čeda Moja, bar sada, Meni, Ocu vašem, svim svojim srcem, ako ste pre bili daleko od Mene, bar sada razgorite verom i ljubavlju svoja srca prema Meni, koja su pre bila hladna.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *