NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » MISLI O MOLITVI

MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Molitve za opraštanje i otpuštanje greha
 
Molitvom mi zadobijamo oproštaj grehova. Sav dug onaj oprostio sam ti, jer si me molio (Mt. 18, 32). Iskustvo govori to isto.
Treba se umivati od prljavštine, a molitva je umivanje od duhovne prljavštine, tj. od grehova, naročito suzna.
Kada se moliš za oproštaj grehova svojih, ukrepljuj se uvek verom i nadom u milosrđe Božije, spremno uvek da prašta naše grehe po iskrenoj molitvi, i na sve načine boj se da ne bi u srce dospelo očajanje, koje se izražava teškim uninijem srca i prinuđenim suzama. Šta su tvoji gresi naspram milosrđa Božijeg, ma kakvi oni bili, samo ako se ti iskreno pokaješ za njih! A često biva da se čovek moli i bez nade u srcu, da će njegovi gresi biti oprošteni, kao da ih smatra višim od Božijeg milosrđa. Zbog toga, zaista, i ne dobija oproštaj, mada će da prolije izvore nevoljnih suza, i sa tužnim, stešnjenim srcem odlazi od darežljivog Boga, toga je i dostojan: verujte da ćete primiti, govori Gospod, i biće vam (Mk. 11, 24). Neverovanje u dobijanje traženog od Boga hula je na Boga.
Ako sagrešiš nešto pred Bogom (a grešimo previše svakog dana), odmah govori u svom srcu sa verom u Gospoda, koji pazi na vapaj tvoga srca, sa smirenim saznanjem i osećanjem svojih grehova, psalam Pomšuj me, Bože, po velikoj milosti Tvojoj, i pročitaj usrdno čitav psalam; ako nije dejstvovao prvi put, ponovi još jednom, samo pročitaj još usrdnije, još osećajnije i tada će brzo da ti zasija od Gospoda spasenje i mir tvojoj duši. Tako se uvek skrušavaj: to je verno, dokazano sredstvo protiv greha. Ali, ako ne dobiješ olakšanje, krivi samog sebe; znači da si se molio bez skrušenosti, bez smirenog srca, bez čvrste želje da od Boga dobiješ oproštaj grehova; znači, slabo te je ranio greh.
U molitvi je neophodno najiskrenije traženje ispravljanja.

Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *