MISLI O MOLITVI

 

MISLI O MOLITVI
 

 
Molitve za opraštanje i otpuštanje greha
 
Molitvom mi zadobijamo oproštaj grehova. Sav dug onaj oprostio sam ti, jer si me molio (Mt. 18, 32). Iskustvo govori to isto.
Treba se umivati od prljavštine, a molitva je umivanje od duhovne prljavštine, tj. od grehova, naročito suzna.
Kada se moliš za oproštaj grehova svojih, ukrepljuj se uvek verom i nadom u milosrđe Božije, spremno uvek da prašta naše grehe po iskrenoj molitvi, i na sve načine boj se da ne bi u srce dospelo očajanje, koje se izražava teškim uninijem srca i prinuđenim suzama. Šta su tvoji gresi naspram milosrđa Božijeg, ma kakvi oni bili, samo ako se ti iskreno pokaješ za njih! A često biva da se čovek moli i bez nade u srcu, da će njegovi gresi biti oprošteni, kao da ih smatra višim od Božijeg milosrđa. Zbog toga, zaista, i ne dobija oproštaj, mada će da prolije izvore nevoljnih suza, i sa tužnim, stešnjenim srcem odlazi od darežljivog Boga, toga je i dostojan: verujte da ćete primiti, govori Gospod, i biće vam (Mk. 11, 24). Neverovanje u dobijanje traženog od Boga hula je na Boga.
Ako sagrešiš nešto pred Bogom (a grešimo previše svakog dana), odmah govori u svom srcu sa verom u Gospoda, koji pazi na vapaj tvoga srca, sa smirenim saznanjem i osećanjem svojih grehova, psalam Pomšuj me, Bože, po velikoj milosti Tvojoj, i pročitaj usrdno čitav psalam; ako nije dejstvovao prvi put, ponovi još jednom, samo pročitaj još usrdnije, još osećajnije i tada će brzo da ti zasija od Gospoda spasenje i mir tvojoj duši. Tako se uvek skrušavaj: to je verno, dokazano sredstvo protiv greha. Ali, ako ne dobiješ olakšanje, krivi samog sebe; znači da si se molio bez skrušenosti, bez smirenog srca, bez čvrste želje da od Boga dobiješ oproštaj grehova; znači, slabo te je ranio greh.
U molitvi je neophodno najiskrenije traženje ispravljanja.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    Osećate li neku silu iz reči Svetog Jovana u tekstu ove knjige, u svakom redu, u svakom slovu?
    „Sumnja – to je hula na Boga, drska laž srca ili ugneždenog u srcu duha laži protivu Duha istine. Boj se nje kao zmije otrovnice, ili ne, šta ja govorim, prezri je, ne obraćaj na nju ni najmanju pažnju. Imaj na umu da Bog za vreme tvoje molbe očekuje potvrdan odgovor na pitanje koje ti je On iznutra postavio: vjeruješ li da mogu to učiniti?
    I ti si dužan iz dubine srca da odgovoriš: verujem, Gospode (sr. Mt. 9, 28). I tada će biti po tvojoj veri. “ O, Bože, kako snažno i lepo rečeno, tačno i jednostavno.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *