ПРЕДАЊЕ О ДУХОВНОМ ЖИВОТУ

 

ПРЕДАЊЕ О ДУХОВНОМ ЖИВОТУ
 

 
ДРУГИ ДЕО
 
ТРЕЋА ПОМИСАО – СРЕБРОЉУБЉЕ
 
Страст среброљубља долази споља, ван наше природе и настаје као последица маловерја и неразумевања рекли су Оци. Зато и подвиг против ње није тежак за оне који са страхом Божијим пазе на себе и теже истинском спасењу. Али, ако се та страст укорени у нама, онда то бива горе од свих других страсти; и ако јој се покоримо – води у такву пагубу да ју је Апостол назвао не само кореном свакога зла – гнева, очајања и др., већ и идолослужењем (1. Тим. 6, 10), (Кол. 3, 5). Многи ради среброљубља отпадоше не само од благочестивог живота, већ, и згрешивши у вери, душом и телом изгибоше, како се говори у Светом Писму. И Оци су рекли да „Који сабира злато и сребро и на њих полаже наду – открива тиме своје неверје у ту истину да се Бог брине о њему“.
Свето Писмо, такође, каже, уколико је неко поробљен – или гордошћу или среброљубљем – било којом од ових страсти, већ тада демон не мора да га напада каквом другом страшћу јер је и ова једна довољна за његову погибељ. Стога свакако треба да настојимо да се заштитимо од те смртоносне и душегубне страсти, молећи Господа Бога да одагна од нас дух среброљубља.
Не треба се решити само злата, сребра и имања, већ и ових ствари, осим неопходно потребних – одеће, обуће, келије, посуда и прибора за ручни рад; и све то да не буде скупоцено, украшено, лепог изгледа, већ лишено било чета што би нам задавало бриге и неспокој, да не бисмо упали у мирске везе. Истинска победа над среброљубљем и стварима уопште састоји се у томе да није довољно само да немамо, већ и да не желимо никакво сабирање. То нас приводи душевној чистоти.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.