ПРЕДАЊЕ О ДУХОВНОМ ЖИВОТУ

 

ПРЕДАЊЕ О ДУХОВНОМ ЖИВОТУ
 

 
ПРЕДГОВОР
 
Ако живиш отшелнички, или у општежићу:
пажљиво слушај Свето Писмо и следи стопе Отаца,
или се покоравај ономе ко је познат
као узоран духовник – у речи, животу и мишљењу.

 
(Речи преп. Нила Сорског)
 
Једном блажени Јероним, одабравши међу бољим еванђелским цветовима мирисни венац покајања, посла га из Витлејемске пешчаре своме другу у далеки, метежни Рим, саветујући му да га постави на чело и да заједно с њим узме лака крила голубице и полети да тражи мира у Господа, Оца свих нас. Устав преподобног Нила, по свом саставу, сличан је венцу блаженог Јеронима. Изложивши што је могуће једноставније, јасније и тачније овај созерцатељно-опитни Устав, саветујемо, по примеру великог учитеља Цркве, нашој драгој сабраћи да га поставе на чело своје као мирисни венац нашег Сорског подвижника, које је он сакупио мећу бољим светоотачким цветовима, да би њима облаговестио оне који умеју да слушају.
Живот преподобног Нила Сорског вредан је нарочите пажње, а његова дела су веома поучна.
Преосвећени Филарет, архиепископ Черниговски, са пуно разумевања и благонаклоности износи мишљење о животу и посебно о Уставу преподобног Нила: „С обзиром да је живот преподобног Нила био посебан,“ каже он, „тако и у Руској Цркви до тада није било сличног дела, као што је Устав о скитском животу преподобног Нила. Устав, којег чине: предговор, 11. глава и поговор – првенствено је састављен са потпуним разумевањем тајног духовног живота, где вери у поуке подвижника претходи вера у Реч Божију и мисли се нижу, никле као последица дугог животног искуства… Поуке преподобног Нила о томе како помисли делују на душу садрже у себи дубока психологика запажања. Он разлаже састав душе на најситније, једва опажајне делове; показује како помисао, наизглед безазлена, ако јој се препустимо, почиње да дејствује примајући све више својство греха.“ (Преглед руске духовне литературе, књ. 1, стр. 169-170).
Боља упућеност у дело преподобног Нила јасно показује да је осврт Преосвећеног Филарета потпуно истинит. Св. Нил је, заиста, Велики Отац Руске Цркве, по свом подвижничком животу и делима. Пример његовог живљења и његово учење увек су могли и могу да донесу велику корист.
На жалост сва постојећа издања о његовом животу и делу садрже многе недостатке; и зато да би се његово учење разумело потребно је да се оно изложи што једноставније, јасније, како би свима онима који желе да се поучавају од овог светог подвижника његово дело било приступачно.
Главни предмет поука преподобног Нила Сорског односи се на тајни духовни живот. Али, да ли је исправно мишљење да се тајни духовни живот односи само на отшелнике и испоснике? Није, нипошто: ово дело је неопходно свима, не само монасима него и свим православним мирјанима, јер смо се сви ми, кроз крштење, умревши за телесни и греховни живот, – родили за духовни, свети живот.
Зато би било пожељно да Устав преподобног Нила, повезан у једну складну целину, буде нераздвојни пратилац свим монасима, монахињама и хришћанима жељним благочестивог живота.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.