ПРЕДАЊЕ О ДУХОВНОМ ЖИВОТУ

 

ПРЕДАЊЕ О ДУХОВНОМ ЖИВОТУ
 

 
ТРЕЋИ ДЕО
 
1. Молитва Богу и призивање Његовог Светог Имена
 
Против свих злих помисли треба призивати у помоћ Бога; јер ми, како је рекао Свети Исак, не налазимо увек у себи снаге да се супротстављамо лукавим помислима, а друге помоћи у томе, осим помоћи од Бога, нама. Зато, руководећи се учењем Нила Синајског, треба да се приљежно, са уздисањем и сузама, молимо Владици Христу овако: „Помилуј ме, Господе, и не дај ми да погинем! Посрами, Господе, демона који ратује против мене! Узданице моја, заклони ме у дане демонских напада! Сатри, Господе, врага који устаје на мене и тишином Твојом, Речи Божија, укроти помисли које наваљују на мене!“
Или, према учењу блаженог Теодора Студита, – моли се против нечистих помисли речима пророка Давида: Господе! Буди супарник супарницима мојим; удри оне који ударају на ме, и даље цео 35. псалам, и како је написао Песмотворац: „Расејани мој ум сабери, Господе, и ишчупај из срца мога сваки зао корен. Као Петру, подари и мени покајање, као царинику – уздисаје, као блудници – сузе, да би те дозивале: помози ми и од рђавих помисли ме избави! Јер безакоња моја устају на мене као морски таласи, и помисли моје потапају ме као лађу на пучини; а Ти ме упути, Господе, покајањем, у тихо пристаниште, и спаси ме! Јер силна ме туга обузима због немоћи мога ума и против своје воље трпим промене које ме сналазе: колебања, буре, бродоломе. Ради тога ти вапијем: Беспочетна Света Тројице, помози ми и уведи ме у сигурно пристаниште добрих мисли и осећања!“
Тако, бирајући из Дела светих одговарајуће речи за сваку помисао и свако време, истински ћемо призвати Бога у помоћ против ових помисли и Он ће их удаљити и отерати.
А када и ми, немоћни, понекад морамо да се боримо против злих помисли које устају на нас, претећи им, супротстављајући им се и терајући их, онда не чинимо то олако – како нам се хоће – већ, по примеру Светих Отаца, Именом Божијим и речима Божанственог Писма, говорећи сваком помислу: Господ нека ти запријети (Јр. 9) и овако: Идите од мене сви који чините безакоње (Пс. 6, 9) јер ћу се поучавати кроз заповести Господа мога; и кроз пример онога Старца који је говорио: Одлази, зла, и доћи добра. „Са ким си ти то, Оче разговарао?“ – упитао га је један од братије који га је чуо и размишљао са ким је он то говорио.
„Ја сам терао зле помисли а добре призивао“, одговорио му је Старац. Тако треба и ми да поступамо када се нађемо у сличној ситуацији.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.