NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Prelest
 
Jedan od najstrašnijih i najtežih oblika gordosti jeste prelest.
Prelest znači obmanjivanje. Đavo obmanjuje čoveka, prerušavajući se u Anđela Svetlosti, svetitelje, Bogorodicu pa čak i u Samog Hrista. Čovek koji je u prelesti dobija od satane najveća duhovna trpljenja; on može da se podvizava, čak i da čini čuda, međutim, sve je to – zarobljeništvo demonskim silama. A u osnovi leži gordost. Čovek se pogordio svojim duhovnim podvizima i delima, jer ih je činio iz sujete i gordosti, često da svi vide, bez smirenja, te je samim tim otvorio svoju dušu delovanju neprijateljskih sila.
Sveti Ignjatije (Brjančaninov) u svom Otačniku navodi primer do kakvih strašnih posledica može da dovede prelest: „Pričali su mi o nekom bratu koji je živeo kao otšelnik u pustinji, kako je godinama bio iskušavan demonima, misleći da su to Anđeli. S vremena na vreme ga je posećivao otac. Jednom prilikom se otac uputi ka sinu i uze sa sobom sekiru u nameri da pri povratku nacepa sebi drva. Jedan od demona, pretičući očev dolazak, javi se sinu i reče mu: „Eno ti đavo stiže u posetu; ima i sekiru kod sebe. Preduhitri ga – otrgni mu sekiru i ubij ga“. Stiže otac, po običaju, i sin, uzevši sekiru, zamahnu i ubi ga“.[1] Veoma je teško čoveka koji padne u prelest izbaviti iz tog stanja, ali je takvih slučajeva ipak bilo. Kao, na primer, slučaj s prepodobnim Nikitom Kijevo-Pečerskim. Pavši u prelest, on je mogao unapred da vidi neke događaje i naučno )e napamet čitav Stari Zavet. Međutim, posle usrdnih molitava prepodobnih kijevo-pečerskih staraca zli duh ga je napustio. On je nakon toga zaboravio sve što je znao iz knjiga, i oci su ga jedva opismenili.
Slučajevi demonske prelesti se mogu sresti i danas. Sa mnom je u bogosloviju išao mladić, koji se non-stop molio i postio, ali, očito, s nepravilnim i nesmirenim raspoloženiem u duši. Bogoslovi su nakon određenog vremena počeli da primećuju kako on čitave dane provodi sa knjigama. Svi su mislili da čita svete oce, međutim, ispostavilo se da se bavio proučavanjem knjiga o islamu i okultizma. Prestao je čak bio da se ispoveda i pričešćuje. Na žalost, nije nam pošlo za rukom da ga izvedemo iz tog stanja i ubrzo je bio i izbačen iz škole.
Greh gordosti od sitne sujete i nadmenosti može da preraste u strašnu duhovnu boleet. Eto zbog čega su sveti oci nazivali tu strast najopasnijom i najvećom od svih strasti.
 


 
NAPOMENA:

 1. Ignatiй (Brяnčaninov), ep. Otečnik. SPb., 1908. S. 525.
Ključne reči:

4 komentar(a)

 1. Ovde su sve same mudre poruke. Svaki čovek bi trebao da posećuje ovu stranicu s vremena na vreme i pročita koji redak bar. Život je veliko iskušenje i svi se katkada nađemo u tami. U ovakvim tekstovima se mogu pronaći jasni putokazi ka Svetlosti za sve one koji žele da Je pronađu.

  Zahvalan,

  Brat Stevo

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *