ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Глава XI
СУЈЕТА – „ДОМАЋИ ЛОПОВ’
 
Сама та реч у себи садржи објашњење – тежња ка бескорисној, то јест сујетној, празној слави. Због чега празној и бескорисној?
Јер људи понекад заиста теже веома високим положајима у друштву и њихове амбиције бивају безграничне. Реч бескористан има још и значења: „пролазан“ односно „пропадљив“. Свака земаљска слава, у поређењу са оном коју је припремио Господ онима који га љубе, само је прах и пепео, који се подиже са земле и на истом том месту ишчезава. Међутим, земаљска слава није само бескорисна у мерилима вечности. Чак су и за време кратког периода нашег земаљског живота слава, висок положај, служба и популарност – ствари које су несигурне и пролазне. Међутим, многи људи и поред тога теже слави и угледу. А неки пак од тога праве идола, претварајући сујетуу сврху по себи. Међутим, не пате од сујете само они који су њоме обузети. На жалост, у различитој мери, сујета је присутна код свих нас. Свако од нас жели да изгледа у својим очима, а нарочито у очима других, боле него што заиста јесте. Сваком прија кад га хвале и уважавају, тј. кад га не грде. Сви негде тежимо добрим позицијама у друштву… Али, не учи нас томе Господ.
Једном приликом приступи Христу мати синова Заведејевих са синовима својим клањајући му се и молећи га за нешто. А он јој рече: Шта хоћеш? Рече му: Реци да сједну ова моја два сина,један са десне стране теби, а један с лијеве стране теби, у царству твојему. А Исус одговарајући рече: Не знате шта иштете. Можете ли пити чашу коју ћу ја пити и крстити се крштењем којим се ја крштавам? Рекошему: Можемо. И рече им: Чашу, дакле, моју испићете и крштењем којим се ја крштавам крстићете се; али сјестимени с десне и слијеве стране, није моје да дам, него којима је припремио Отац мој. И чувши то десеторица, расрдише се на та два брата. А Исус дозвавши их рече: Знате да кнезови народа господаре њима и великаши владају њима. Да не буде тако међу вама; него који хоће да буде велики међу вама, нека вам буде служитељ. И који хоће међу вама да буде први, нека вам буде слуга; Као што ни Син Човјечији није дошао да му служе, него да служи и даде живот своју откуп за многе (Мт. 20, 20-28).
Као што није ни та жена, тако нису ни апостоли још увек знали шта ће морати да претрпи Господ у свом земаљском животу. Они су као и сви тадашњи Јудеји замишљали месију као земаљског пара, који ће их ослободити од омражене римске власти и васпоставити царство Израиља, давши власт и привилегије Јеврејима.

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *