ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Да лије пушење цигарета грех?
 
Као закључак ове теме желео бих да кажем неколико речи о другој зависности – пушењу. Пушење, на жалост, мали број људи сматра опасном и грешном навиком. „Пијанство и наркоманија су друга прича, а пушење је ситница“. У обавезе свештеника улазе како поуке и причешћивање оних који су на самрти, тако и опевање упокојенихухраму. Дакле, волео бих да су они људи, који се тако лакомислено односе према пушењу, макар једанпут поразговарали са несрећнима, који су умрли одрака грла, плућа или јетре, изазваним зависношћу од дувана. А колико су тек година живота такви болесници сами себи одузели? То сам Господ зна.
Једна старија госпођа, парохијанка нашег храма, није издржала да не запали, пре него што је дошла на рану литургију. За њу је то било неиздржљиво. Узимајући у обзир њену болеет био сам принуђен да јој допустим да приђе светом причешћу. Убрзо је умрла од рака грла. Међутим, чак и ако пушач може да издржи да не запали до литургије, како је могуће да одмах након причешћа посегне за отровним димом?
Кад разговараш са страственим пушачем, с муком подносиш застарели мирис из уста, који често сведочи о његовој болести. У неким земљама власти су веома забринуте за здравље грађана. Стално расту цене цигарета, забрањује се њихова реклама и на кутијама се пописују болести, које неминовно проузрокује дуван. УАустралији је на кутијама од цигара представлен изглед оболелих органа, који је последица пушења: на пример, плућа, црна од дуванског никотина, и сл. Све ове ужасе ја делим са вама не да бих неког увредио, него да бих оне који верују да је с цигаретама могућ савез, навео на размишљање да престану да се заносе.
Свака страст је веома снажна и окупира како тело, тако и душу и разум човеков. Причали су ми многи људи, који су доста давно оставили пушење, да често виде у сну како с уживањем увлаче дим цигарете. Ето колико је дубок траг оставио тај порок у њиховој души.

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *