ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
„ЦАРСТВО НЕБЕСКО С НАПОРОМ СЕ ОСВАЈА“
 
Уместо закључка
Пут борбе са страстима је трновит, није нимало лак и ми често посустајемо, падамо, трпимо пораз; некад нам се чини да немамо више снаге, али опет устајемо и настављамо да се боримо. Тако чинимо јер је то једини пут хришћанина: Нико не може два господара служити; јер или ће једнога мрзити, а другого љубити; или ће се једнога држати, а другого презирати (Мт. 6,24). Немогуће је служити Богу и остајати роб страсти.
Наравно, ниједан озбиљан посао не обавља се лако и брзо. Ако подижемо храм, градимо кућу, васпитавамо дете, лечимо тешко оболелог човека – увек требају велики напори. Царство небеско с напором се осваја и подвижници га задобијају (Мт. 11, 12). Стицање Царства Небеског немогуће је без очишћења себе од грехова и страсти. У словенском преводуЈеванђеља (увек, по мом мишљењу, прецизнијем и сликовитијем) уместо глагола „освајати“ употребљава се реч „принуда“. И заиста, духовни рад захтева не само улагање напора, већ и присиле, принуде и превазилажења себе.
Човек који води борбу са страстима и побеђује их, добија за то награду од Бога. Једном су преподобног Серафима Саровског питали: „Ко у нашем манастиру стоји на првом месту пред Богом?“ И преподобии рече, да је то кувар из манастирске кухиње, по пореклу – бивши војник. Старац рече још и ово: Карактер тог кувара је природно ватрен. Он је спреман у афекту да убије човека, али његова непрестана борба унутар душе привлачи велико благовољење Божије. За ту његову борбу ће му се одозго дати благодатна сила Светога Духа, јер је неоспорно Божије слово, које говори: „Ономе који побиједи даћу да сједи са мном на пријестолу моме} као и ја што побиједих и сједох са Оцем мојим на пријестолу његовом“ (уп. Откр. 3, 21).

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *