ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Врсте туге
 
Туга се наравно не рађа на пустом месту. Размотримо основне узроке појављивања те страсти. Већ је не- колико пута било речено да у основи страсти може ле- жати страст која претходи тој на списку страсти. Тако, испред туге стоји гнев и, самим тим, он може служити као узрок депресије. Збогчега? Сетимо се, како се осећамо након свађе или раздражљивог разрешења односа. Осећамо срамоту, духовну опустошеност, налазимо се у унинију, нелагодно нам је због наше наглости и неуз- држаности. Дешава се да гнев изазове увреду и раздра- жи самољубл“е, па ми дуго не можемо да опростимо. Управо тај бес, увреда и злопамћење доводе до туге и нерасположења. Често можемо срестиљуде, који сматрају да су им сви из окружења дужници и да су сви кривци. А код православног човека све мора да буде обрнуто: нису они мени дужници, већ сам ја свима њима дужник; нису сви кривци за моје невоље, већ сам ја сам крив за своје проблеме. Кад човек буде живео по таквом прин- ципу, лако ће изаћи на крај и с унинијем, и приметиће како се његов живот и узајамни односи са ближњима доводе у ред. А размишљање да су ми сви дужници и сви кривци – типична је психологија баксуза.
Туга односно депресија је болеет неурастеничних, тј. неуравнотежених људи, који не владају собом. Код таквих људи период узбуђења, ентузијазма и пљеска емоција (каткад и гневних, раздражљивих) смењују сета, апатија и униније.
Међутим, гнев, неуравнотеженост и неурастенија су само један од узрока депресије. Непролазна туга може бити проузрокована тешким животним околностима, често смрћу ближњих или болешћу, као и другим потресима. Депресија може да буде и наследног карактера. На пример, ако су родители депресивног човека патили од неурастеније или меланхолије. Али, треба рећи да наследност не представља у датом случају неки непремостиви фактор – то треба знати, а „онај ко је упозорен, тај је и наоружан“. Иако туга може да буде изазвана жалошћу и душевним болом, ипак тешки догађаји не представљају узрок туге – они су је само изазвали. Узрок је увек у самом човеку, који на овај или онај начин прима животна дешававьа. По мишљењу психијатара и психолога, депресија не зависи од животних околности и средине у којој живимо. Њен узрок није унутрашњи, него увек само спољашњи. То потврђује дата статистика. Највећи проценат депресија и самоубистава није у сиромашним земљама „трећег света“, него управо у развијеним и богатим, где је стандард итекако висок и људи више немају шта да пожеле. Сваки пети представник „златне милијарде“ (то јест најбогатијихлуди планете) пати од депресије. Оно што је наинтересантније, међу сиромашним и бескућницима готово и нема самоубица. Чини нам се да је њихов живот такав да би најрадије, као што се каже „главом о зид“ а ето суицида практично нема.

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *