ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Глава VIII
ГНЕВ – „УБИЦА ЉУБАВИ“
 
Један специалиста за породична и брачна питања гнев је назвао убицом љубави. Реч је била о породичном животу међутим, тај израз се може приписати иљудским односима уопште. Раздражљивост и гнев не само да бивајуразлози конфликата, него иубице осећањаљубави, дружења, симпатије и поштовања. У тренутку гнева се мења наш однос према човеку, јер његове особине и омиљене навике, које су нас некад можда одушевљавале, излазе пред нас сада у промењеном, унакаженом, тј. карикатурном облику. Као што се каже, од љубави до мржње је један корак.
Толико се човеков изглед измени у наступу гнева и беса, да ако се погледа у огледало, једноставно се ужасне и не препозна себе. Међутим, гнев не помрачује само (и толико) лице, колико душу. Разгневљени постаје обузет злим духом гнева. Велики број убистава се дешава не због пљачке, уништавања сведока или конкуренције, већ напросто због ватрене свађе или туче. Наравно, по правилу, све је то пропраћено алкохолом. Пријатељи и блиски познаници, а некада и најближи, људи који су род једни другима, који су заједно недавно пили, у наступу пијаног гнева се хватају за ножеве и догађа се непоправљиво.
У шкртим полицијским извештајима се то назива „убиство као последица породичног насиља“. И таквих убистава је, понављам, огромна већина.
Али, чак и ако не дође до физичког насиља, свака манифестација гнева изнутра убија нашу душу и уништава односе са ближњима. Колико се само бракова распало због сталних завада и расправа међу супружницима и колико рођака и бивших пријатеља годинама не општи, јер су се некад завадили због правих правцатих ситница.

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *