ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Врсте среброљубља
 
Среброљубље може бити различито:
• расипништво, распикућство
• шкртост, тврдичлук.
У првом случају човек, поседујући богатство, непромишљено га троши на забаву, задовољавање својих потреба и раскошан живот. У другом случају он може да живи веома скромно, свега да се одриче, али да служи богатству као идолу, да штеди, сакупља и ни с ким то да не дели.
Познати амерички милионер Џон Рокфелер је, имајући огромно богатство, живео као сиромах. Он је себе био довео до потпуне нервне и физичке изнемоглости, из страха, да ће његов бизнис претрпети крах и да ће бити лишен макар и делића свог богатства. Био је тешко болестан и на строгој дијети.
Истини за вољу, у другој половини живота Рокфелер је преиспитао своје ставове и почео да троши велике суме новца на доброчинство.
Страст према гомилану и шкртост су карактеристике које нису својствене само богаташима. Често људи постављају питање: шта је то користољубље о ком читамо увечерњој исповедној молитви? Користолубље је незасито стицање нама непотребних ствари, када оне од дугог чувања и некоришћења постају као покривене маховином. Од тог греха могу страдати и људи који су веома сиромашни, купујући и гомилајући посуђе, одећу и било које друге предмете, рецимо, попуњавајући њима све фиоке, полипе и оставе, чак често и заборављајући где шта стоји.

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *