ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Врсте среброљубља
 
Среброљубље може бити различито:
• расипништво, распикућство
• шкртост, тврдичлук.
У првом случају човек, поседујући богатство, непромишљено га троши на забаву, задовољавање својих потреба и раскошан живот. У другом случају он може да живи веома скромно, свега да се одриче, али да служи богатству као идолу, да штеди, сакупља и ни с ким то да не дели.
Познати амерички милионер Џон Рокфелер је, имајући огромно богатство, живео као сиромах. Он је себе био довео до потпуне нервне и физичке изнемоглости, из страха, да ће његов бизнис претрпети крах и да ће бити лишен макар и делића свог богатства. Био је тешко болестан и на строгој дијети.
Истини за вољу, у другој половини живота Рокфелер је преиспитао своје ставове и почео да троши велике суме новца на доброчинство.
Страст према гомилану и шкртост су карактеристике које нису својствене само богаташима. Често људи постављају питање: шта је то користољубље о ком читамо увечерњој исповедној молитви? Користолубље је незасито стицање нама непотребних ствари, када оне од дугог чувања и некоришћења постају као покривене маховином. Од тог греха могу страдати и људи који су веома сиромашни, купујући и гомилајући посуђе, одећу и било које друге предмете, рецимо, попуњавајући њима све фиоке, полипе и оставе, чак често и заборављајући где шта стоји.

2 коментар(а)

  1. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

    Захвалан,

    Брат Стево

  2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
    Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *