ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Заштита вере
 
Ми треба да установимо у својој свести нешто као филтер и да одредимо које су мисли за нас пожељне, а које не смемо пуштати ни под претњом топовског пуцња. Тако на пример, родители деци могу да блокирају приступ на неке сајтове или телевизијске канале. Можемо навести )ош један пример. Када зачујемо звоно на вратима, не отварамо одмах широм врата, питајући: „ко је?“, него најпре погледамо кроз шпијунку и тек кад се уверимо да звони наш познаник, пуштамо га у кућу.
Не треба се бојати помисли, али не смемо ни општити са њима.
Једном, кад су ме измучиле грешне помисли, искусни свештеник код кога сам се исповедао дао ми је овакав савет: „Примај помисли као нешто површно, што нема везе са тобом. Мисао може да контролише помисли које нам долазе у главу, и да их у зависности од воље, прихвати или не“. Рецимо, човек седи у купи. Врата и прозори су затворени. Наползу је олуја, мећава, невреме. Међутим, све док он не отвори прозор, они му не наносе штету. Не треба га ни отварати, јер ће невреме упасти унутра и постаће неугодно и хладно. Исто тако и мисли: неизбежне су, али не треба да улазе у душу и да је прљају.
Важно је не само ослобађати се од грешнихпомисли већ и не пуштати их у своју душу. Исто тако, битно је испуњавати је другим мислима – духовним, светлим и добрим. Јер, како закон каже: природа не трпи празнину. Ни духовна природа, такође. Вероватно се сећате поучне приче како нечисти дух излази из човека и истеран иде по пустим местима, а онда се враћа и, пронашавши своје место слободно, доводи седам љутих демона. Свето место, као што је познато, пусто не бива.
Свети Теофан саветује да након изгнања злих помисли поставимо нешто налик на штит на сами улаз у душу и да их не пуштамо натраг: „А ради овога жури да смешташ у душу убеђења супротна оним, на којим се одржава смућујућа помисао“.[1]
Већ смо истакли да се свако) страсти супротставља врлина. Тако је и свако) грешно) мисли могупе супротставити супротну, моралнумисао. Например, блудној – целомудрену чисту; гневно) – добронамерну; помислу осуђивања – помисао оправдања, саосећање према ближњем итд.
Као закључак навешћу још један савет епископа Теофана – борбу с помислима треба почињати молитвом Господу, светима и Анђелу Чувару и не приписивати успехе духовне борбе сопственим залагањима, него само Божијој помоћи.
Треба пронаћи главну своју страст и с њом се борити како делом, тако и у мислима. Та борба се никад не прекида. „Међутим, све ће лакше и лакше…или све повољније и повољније да буде савлађивати )е. Степи ћеш и искуство, тако да ти неће бити тешко ни да је приметиш ни да )е изразиш.“[2]
 


 
НАПОМЕНА:

 1. Там же. С.281.
 2. Святитель Феофан Затворник. Собрание писем. Свято-Введенский
  Печерский монастырь. 1994. Вып. 4. С. 98.

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *