ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Чувајте срце своје од безосећајности
 
Велика већина људи ни издалека није богата. Уколико би се јеванђелске параболе односиле само на богате, они не би ни били записани у Јеванђељу, јер се у причама Господ обраћа свим људима, самим тим и нама.
Живљење само за земаљске интересе, као и заборављање на смрт и на ближње, не односи се стриктно на оне који имају велико богатство. Али богат и лагодан живот томе боље погодује. Кад човек има скромне приходе, он може престати да помаже оним који оскудевају, правдајући се тиме да треба хранити породицу, управо, како вели, с то мало. Данас, када сви око нас причају о економској кризи, многе хвата страх и брига за идући дан. И веома је важно да сачувамо срце своје од безосећајности богаташа из приче. Да се сећамо свих онихЛазара, којима је још теже него нама. Милосрдног и дарежљивог Господ никад неће оставити без хране. У духовном животу постоји такав један изванредан принцип, сличай закону: рука оног који даје не оскудева. Оног човека који помаже другима, Господ стално награђује вишком, чак и у овоземаљском животу. Али за то, наравно, треба имати веру и одлучност.
Био сам млад и остарех, и не видех праведника остављена, ни деце његове да просе хлеба. Сваки дан поклања и даје у зајам, и на потомству је његов благослов – говори псалмопојац Давид (Пс. 36, 25-26). Наравно, овде се не обећава никакво велико богатство и благостање, али је једно јасно: милостив човек неће остати без средстава за исхрану и оног што је неопходно.
Ако супружници желе да имају много деце (то јест праве свој избор на страну духовног богатства), њих такође Бог никад неће оставити без Своје помоћи. Постоји таква пословица: “ Ако је Бог дао дете, онда ће дати и за дете“. Причао ми је отац који је имао много деце, не само да се благостање у њиховој породици са сваким следећим чедом није умањивало, него је и расло. Бог шаље многодетнима на најразличитије начине. У Јеванђељу је речено: не брините се, дакле, говорећи: шта ћемо јести, или шта ћемо пити, или чиме ћемо се одјенути? Јер све ово незнабошци ишту; а зна и Отац ваш небески да вама треба све ово. Него иштите најприје Царство Божије и правду његову, и ово he вам се све додати (Мт. 6, 31-33). Многодетни хришћани не ишту комфоран, испразан живот, већ управо Царство Божије; они не живе због себе, већ за децу, подижу их и васпитавају, не жалећи ни време ни снагу и због тога им се све остало „придодаје“.
Нама се данас стално убацује у главу да је за новац могуће све купити. Без новца, ти си нико и ништа. А ако си богат, твоје могућности су ограничене једино висином банковног рачуна. Међутим, чак ће и најпримитивнијем и најприземнијем човеку бити јасно: новцем никако не можеш све да купиш; њиме је немогуће купити љубав, пријатељство, верност, таленат, добро име и здравље.
А да ли је могуће без тога бити срећан? Срећа је нематеријална, она не зависи од благостања. Оног ко је срећан у породичном животу сви воле; и најсиромашнији човек који воли је неупоредиво срећнији од било ког богаташа. У Јеванђељу је директно речено: јер нико не живи од имовине своје (Лк. 12,15). Често велика имовина доноси велике бриге и јаде. Понекад сам у ситуацији да разговарам са женама новокомпонованих богаташа и како ми их само буде жао. Још увек младе жене, с факултетом, све своје слободно време троше науређивање куће, бесконачна проевропска реновирања, на расправе са градитељима; све њихове мисли су окупиране тиме, какав намештај купити, како га распоредити, где закачити слике и ел. Велика имовина захтева сталну бригу. И на то одлазе најбоље године живота. А колико тек средстава и снаге треба за обезбеђење богатства! Велико богатство је прича за себе; оно не радује толико, колико поробљава.

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *