ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Среброљубље и други греси
 
Похлепа, тј. служење златном телету, рађа многе пороке. Убиство, отимачина, превара – све то често лежи у основи великог богатства. Зарадити богату имовину поштеним радом није једноставно. Човек који је опседнут среброљубљем, због новца је спреман ако не на све, а оно на много тога.
Чудимо се где су нестали добри, лепи и мајсторски одрађени филмови и тв емисије, зашто је данас тако мало даровитихписаца, којиуљудимапровоцирајуплеменита осећања? Због чега нас с екрана обасипа непрекидна река секса, насиља, агресије и нецензурисаних псовки? Један од главних разлога је што је уметност постала комерцијална. Филмска продукција, издавачка предузећа, тв канали желе да поврате своје инвестиције уз велики профит. Због тога њихова продукција мора одговарати масовном аудиторијуму и изазвати интересовање. Ако су у филм уложили два милиона долара – треба повратити не мање од три. Веома је тешко напунити сале ако показујеш заиста добар филм. Редак изузетак је постао филм „Острво“ П. Лунгина, који говори о покајању и обнови душе и неки други филмови.
У Старом Риму је маса викала: „Хлеба и игара!“. Какве су тад биле забаве? Позориште које је величало разврат, сурове крваве борбе гладијатора и мучења хришћана у арени Колосеја. Као у стара времена, тако су и данас омиљене једне те исте народне забаве.
На господарима људских мисли – писцима, новинарима, филмским режисерима лежи велика одговорност… „Како ће реч наша одјекнути“ јер њихова дела постају власништво милиона људи. И ако неки даровити човек прави своје дело ради среброљубља и сујете, а душа му је испуњена нечистотом, он је у стању да саблазни већинулуди. Што је још горе, ако је он заиста талентован, рушилачко дејство се наставља и после његове смрти.
Код И. А. Крилова имамо једну не толико познату, али веома поучну басну. Њен сиже је следећи. После смрти доспевају у ад два човека, Разбойник и Писац. Први је, јасна ствар, пљачкао људе, а други је – Разливао у двојим делима отров. Уливао безверје и усађивао разврат. И ето, испод казана у ком је седео Разбојник била је распаљена велика ватра, а испод Писца је једва горела. Прошли су векови, и испод Разбојника се ватра давно угасила, а испод Писца је бивала све јача и јача“. Позивајући у помоћ господаре ада, Писац им се упитно обрати: „Откуд таква неправда?“ И ево какав је одговор уследио:
Он је штетан био,
Док је живео;
А ти… Већ одавно су иструлиле твоје кости,
А сунце ниједанпут неће изаћи,
Да не би осветлило нове невоље твоје.
Твоја дела од отрова не само да не слабе,
Него, разливајући се, из века у век постају свирепија.
И даље је приказана слика рушилачког деловања Пишчевих књига: младића, који су се побунили против брака, претпостављених, власти“ и они који су упали у безверје, читава земља, која је доведена до пропасти метежима и раздорима под утицајем његових дела итд. А колико ће се тек још родити Зла на свету од твојих књига!
Данас се доста распространио још један порок, проузрокован среброљубљем – коцкање. Лэуди у коцкарницама и на аутоматима губе сву своју имовину, што их доводи до пропадања, а понекад и до самоубиства. Коцкаром управљају две страсти: похлепа и занос, страсна жеђ за ризиком и јаким емоцијама. И друга, која по правилу (будући да се не може на време зауставити) узима превагу, па човек упада у потпуну зависност од ње.
Сасвим је исправно утврђено да коцкање, тј. страст према хазардним играма, представља исту зависност, као што је зависност од наркотика и алкохола, и да се веома тешко подвргава лечењу.
У савременом свету можемо видети пуно примера људског среброљубља нарочито крупних размера. Један од тих примера је и московска изградња. Пре неколико година московске власти су саопштиле да ће све старе петоспратнице бити порушене до 2010. године, а да ће на њиховим местима бити подигнуте велике комфорне грађевине. Изградња је почела. Посебно бурно су се одвијали радови у нашем рејону Измайлово, јер је тај део перспективан и богат зеленилом – налази се у близини парка. Рушене су троспратне и петоспратне, а на њиховим местима подизане су зграде од 18 и 30 спратова. Али, по свој прилици, нико није ни помислио на то да рејон једноставно није прорачунат за тако велико насељавање. Број поликлиника, школа, вртића, линија градског саобраћаја и ел. остаје пређашњи. Сва дворишта и све улице уз новоградњу су постале препуне аутомобила. На улицама су целом дужином зграда паркирани у два реда аутомобили, међу којима се налази уски пролаз где се они редом мимоилазе. Застоји, колапс у саобраћају, у метро не можеш ни да уђеш, надземни транспорт је препун – и то је само једна страна проблема. Живот у небодерима од 30 спратова није нимало безопасан. А шта ако је пожар на тридесетом спрату? Према мишљењу стручњака, гашење пожара у многоспратним зградама је веома проблематично. Стамбено питање, које је „покварило Московљане“ наравно није било решено. У новоградњу пресељавају житеље порушених зграда и само мали проценат станова добију они који чекају свој ред. Остали део стамбеног фонда се продаје по цени од неколико хиљада долара по квадратном метру. УЪуди годинама чекају свој ред за стан и живе у неподношљивим условима, а Москва се пренасељава. У чему је проблем? У среброљубљу. У Москви су некретнине уносан посао, тј. синоним за милијарде долара. Живот у престоници је због вечитих застоја, пренасељености и лоше екологије постао немогућ. А кривац за све је – људско среброљубље.

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *