ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Свештеник ПАВЛЕ Гумеров
ПРАВОСЛАВНА АСКЕТИКА ЗА МИРЈАНЕ

 
Нека вам је Бог на помоћи!
 
Битка с распаљивањем плоти је природна ствар и не треба је се бојати. Сваки човек осећа у свом телу одређене чулне осете. Међутим, те осете треба држати под контролом. Наше хормоне и природу треба увек да држимо на кратком поводцу и чврстој огрлици, иначе ће тај пас да се истргне и да уједе нас.
Ако ми желимо да се боримо са пожудом плоти и молимо Бога за помоћ, Господ ће нам сигурно помоћи. А ако не буде борбе с телом, неће бити ни награде за подвиг.
Неки презвитер Конон често је обављао Свету Тајну крштења. Сваки пут кад би морао да помаже светим јелејем и крсти жене, он је падао у велико смућење, па је чак из тог разлога хтео да напусти и манастир. Тад му се јавио свети Јован Крститељ и рекао: „Буди храбар и трпи и ја ћу те избавити од тог искушења“. Једном приликом је код њега дошла нека Персијанка. Она је била толико лепа, да је презвитер био у недоумици да ли да је помаже јелејем. Чекала је два дана. Међутим, презвитер Конон, узевши мантију, отступи од ње и рече: „Ја се овде више не могу задржавати“. Али, утом му се јави Јован Претеча и рече: „Врати се у манастир и избавићу те од искушења“. Конон му гневно одговори: „Буди уверен да се не враћам ни по коју цену. Није ОБО први пут да ми то обећаваш, ајошнисииспунио обећање“. Тада свети Јован разоткри његову одећу и трипут га осени креним знаком. „Поверуј ми, Кононе – рече му Крститељ – ја сам желео да ти добијеш награду за ту битку, али пошто ти ниси то зажелео, ја ћу те избавити. Међутим, тиме се уједно лишаваш награде за подвиг“. Вративши се у манастир, презвитер је кретио Персијанку, не приметивши да је она жена. Након тога је до саме смрти обављао крштења, без икаквог нечистог узбуђења плоти.
Као закључак, сетимо се каквим се средствима води борба с блудном страшћу. Не пореди се без разлога телесна пожуда с огњем. Свети оци једногласно говоре, да јој не треба давати никакву храну (гориво) кроз презасићеност плоти, вида, слуха и путем других чула. Тад ће с њом бити лако изаћи на крај. Изненада разбуктали пламен је лакше угасити, али ако прође неколико минута, букнуће читава кућа. Ко је макар и једанпут видео пожар, зна како је неукротива ватрена стихија.

4 коментар(а)

 1. Da li treba davati crkvi(manastiru) ili prosjacima?Kome Dati vise?

  • Mislim da Bog čoveka postavlja u takvu situaciju i okolnosti zivotne da on moze srcem i verom kroz Božiju prisutnost i ljubav osetiti kad kako i koliko biti milostiv. Moramo moliti Gospoda za (to) dar milostivosti u nama….moramo da se smirimo pred drugima…dati vreme sebi da naucimo da osetimo tudju
   bol, da se kao hrisćani sastradavamo sa tudjim bolom i mukom..tako malo po malo nase srce će postati nežno i čulno za pokrete tudje boli i iskusenja i davati po milosti samog Boga koji deluje svojim prisustvom u nama.
   Slava Bogu jedinome i milosti Njegovoj obilnoj i silnoj.

 2. Svi koji do sada nisu verovali u Boga, neka počnu da čitaju duhovnu literaturu, a posebno Sveto Pismo i Psaltir.
  Uverit će se kako im se život mijenj, dobijaju mir u svojoj duši, u svakoj životnoj situiaciji.

 3. Овде су све саме мудре поруке. Сваки човек би требао да посећује ову страницу с времена на време и прочита који редак бар. Живот је велико искушење и сви се каткада нађемо у тами. У оваквим текстовима се могу пронаћи јасни путокази ка Светлости за све оне који желе да Је пронађу.

  Захвалан,

  Брат Стево

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *