Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Место боравка палих духова

Према учењу Православне Цркве, духови имају своје место боравка, своје насеобине које одговарају њиховој природи и својевољно изабраним квалитетима.
Место боравка палих анђела постао је поднебесни простор, који се другачије назива ваздухом, земаљском површином и безданом или адом.
Како сведочи свети Игњатије Брјанчанинов, “… простор између неба и земље, сав видљиви плави бездан, ваздух, поднебесје служе као насеобина за пале анђеле, збачене с неба. У књизи о Јову пали анђео се већ приказује како лута у неизмерном простору, у поднебесју; он је лутао по њој, брзо га је прелетао, гоњен незаситом злобом према људском роду (Јов 1,7). Свети апостол Павле назива пале анђеле духовима злобе у поднебесју (Еф. 6,12), а њиховог поглавара кнезом који влада у ваздуху (Еф. 2,2). Дакле, пали анђели су расејани у бескрају ваздушног простора”.
О боравку демона на земљи јасно сведоче јеванђељске приповести у којима се казује о њиховим различитим деловањима и злоделима. Они су узроци различитих болести и немоћи, могу да улазе у људе и животиње и да их муче (Лк. 8,33; Лк. 13,1битд.). Демони живе и у води, што се види и из учења Православне Цркве која на дан Богојављења Господњег у својим “молитвама за освећење воде” моли Бога за очишћење воде од могућег присуства палих духова у њој.
Говорећи о непосредном месту на којем се налазе рај и пакао, сматрамо умесним да наведемо гледиште америчког подвижника Серафима Роуза. Према његовом мишљењу, “та места се налазе ван ‘координата’ нашег просторно-временског система; авион не пролеће ‘невидљиво’ кроз рај, а земљин сателит кроз треће небо, и помоћу бушења се не може допрети до душа које очекују у аду Страшни суд. Оне нису тамо, већ у простору друге врсте који почиње непосредно овде, али као да се простире у другом правцу”. Ова теза је сасвим у складу са одговором светог Јована Златоуста о месту раја и пакла. “По мом мишљењу, он је негде ван овога света”, говори свети у беседама на посланицу Римљанима (31,3-4).
Данас као место боравка за ђавола, поглавара палих анђела, служи пакао или другачије бездан, тартар, подземље, унутрашњост земље. Ово је насеље предсказао палом духу свети пророк Исаија: У ад ћеш стићи, рече му, у темељ земље (Ис. 14,15). Збило се оно што је предсказано кнезу ваздушне власти, силом и влашћу Исуса Христа. Свезао је Господ Сатану током целог времена између двају Својих долазака и, како је речено у Апокалипси, ухвати аждају, стару змију, који је ђаво и сатана, и свеза је на хиљаду година, и баци је у бездан, и закључа је и запечати над њом (Отк. 20,3). Пред други долазак Господњи пустиће се сатана из тамнице своје и изићи ће да вара народе што су на четири краја земље (Отк. 20,7). Из животописа светих се такође види да поглавар палих анђела – сатана борави у аду, а на земаљској површини и ваздуху делују демони под управом својих кнезова, то јест, палих анђела из виших чинова. Демони силазе у ад да би добили наређења и упутства од сатане, подносе му извештај о својим делима и о свему што се збива на површини земље. Према учењу Цркве, у аду се такође налазе душе грешника које трпе од демона страшна мучења. То се у потпуности слаже с речима Христовим: Идите од мене проклети у огањ вечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим (Мт. 25,41).

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka