Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Астрологија и савременост

Данас, када на основу реченог можемо закључити о демонском пореклу астрологије и магије, о њиховом погубном утицају на земаљске цивилизације које их прихватају, о недвосмислено негативном односу хришћанске Цркве према свим врстама окултизма, хајде да размотримо слику развоја астрологије у данашње време и у нашој земљи.
Ту је пре свега неопходно обратити се таквим познатим и популарним астролозима, као што су супрузи Глоба. Они често наступају на телевизији и радију с предавањима о астрологији, нашироко говоре на исту тему у штампи, прекрили су скоро целу земљу мрежом астролошких школа. Ко су они и какви су им задаци? Најпре дајмо реч њима самима.
У часопису Радница у чланку “С ким разговарају звезде” (бр. 12, 1989, стр. 25) читамо: “Павлови преци по мајчиној линији су Персијанци из рода Герба у Ирану. Они су од давнина посвећивали свој живот астрологији; деда је такође Павла учио астрологији, а на самрти је предао унуку речи – магијску формулу која открива ученику приступ учитељима, великим астролозима… И оставио му је у аманет да их тражи у Индији. Када је Павле одрастао, кренуо је у Индију и ево шта он каже о том путовању: ‘Нашао сам… Учитељи су ме признали – заветне речи – магијске формуле, помогле су. Дозволили су ми учење – најскривеније учење које се преноси хиљадама година од уста до уста, дали су ми књиге… научили су ме како да нађем жену и додали су ми да, када се ваши животи сједине ти ћеш је посветити у оно што сам поседујеш и вама ће бити поверена велика мисија’.”
Као што се види из оног што је рекао Павле Глоба, он је постепено прошао кроз све облике ритуалног магијског посвећења у “тајна знања”.
Прво – преци Персијанци, наследни астролози код којих су се тајна знања путем учења и посвећења преносила с колена на колено (ради бољег разумевања у својству аналогије се може навести пример наследног врачарства, када се бајања, врачања и заједно с њима “демони – помоћници”, који помажу да се остварују те враџбине, преносе с колена на колено). Умирући, деда преноси магијске формуле (а такође, изгледа и демона-помоћника) које откривају пут према “учитељима” то јест, магима високог степена посвећења, код којих астролог почетник треба да прође одговарајући стаж.
Друго. Павле путује у Индију, изговара магијске формуле, јављају му се “учитељи”, и Глоба пролази кроз нови курс магијске обуке, добија висок степен посвећења, снабдева се неопходном литературом и шаље се с “великом мисијом” у земљу где још није развијена астрологија. Да би могао лакше да оствари оно што је намислио, њему проналазе уз помоћ одређених сила жену коју он треба да посвети у оно што и сам поседује.
А даље се догађа оно најстрашније. С радошћу за њега отварају му се странице часописа и новина, на телевизији у сталној рубрици “Школа астрологије” Глобе воде широку пропаганду астролошких идеја; земља се покрива мрежом школа где људи с великим ентузијазмом слушају снимке астролога Глоба, а после тога активно увлаче у бављење астрологијом своје рођаке и познанике. Магијска зараза, због које је у многоме и пропао препотопски свет, све више и више обузима умове и срца милиона људи, формирајући њихову свест и стил понашања у друштву. Ова наша тврдња није неоснована. Као пример навешћемо изјаву Тимура Свиридова, једног од изразитих представника Глобине школе. У чланку “Шта нам припрема Водолија?” он објављује: “Данас се на планети формира нови тип људи, нова раса која ће поседовати нама непознате моћи – окултне… Морамо да развијемо у људима снажно астролошко мишљење”. А затим: “Павле Глоба прориче да ће 1999. године доћи Месија који ће се родити у Русији и даће новој епохи Водолије свој поглед на свет, други тип религије”.
Године 1991. појавио се први послереволуционарни астролошки зборник под називом Тамара у тиражу од пола милиона примерака. Тамара је име супруге Павла Глобе, а она је истовремено и аутор тог зборника. Размотримо чланак из њега под називом “Авестијска школа астрологије”. У овом раду Тамара показује да се њена астролошка школа темељи на авестијској астролошкој традицији чији је представник зороастризам. Али у том чланку Тамара наводи Еванђеље, наводи изјаву црквеног писца из 17. века Симеона Полоцког, тако да у неупућеном читаоцу може настати илузија како Тамарино учење одговара учењу Христовом. Али то је само идеолошки метод који ауторитетом хришћанства треба да уклони неповерљив однос читаоца према астролошком учењу. Заправо, од почетка до краја садржај чланка Тамаре Глобе не само да не одговара јеванђељском учењу, него му је потпуно супротан.
Тако Тамара, по сопственим речима, полази од сопственог закона авестијског учења, од “закона Карме… Круга ваплоћења, то јест вишекратног рађања човекове суштине… (Стоји) на позицији реинкарнације и еволуције – од минерала, биљке, животиње и човека до виших бића”. Све ово је очигледна јерес која је осуђена на хришћанским Васељенским саборима. Хришћанство учи да се живот човеку даје само једном и да од проживљеног живота зависи његова вечна судбина. До Страшног суда стање душе се молитвама Цркве и ближњих може мењати, а после је непроменљиво: или рај или пакао, средњих стања нема.
Даље у свом чланку Тамара каже да је “смирење једнако еволутивном заустављању”, то јест, да је у суштини штетно. У хришћанству пак смирење је основа духовног живота; тако прва заповест блаженстава гласи: блажени сиромашни духом (то јест смирени), јер је њихово Царство небеско (Мт. 5,3). И Сам Господ показао нам је пример смирења Својим животом и смрћу, смиривши се чак до смрти, до смрти крсне.
Такође у свом раду Тамара Глоба тврди да је “авестијско учење наше традиционално учење. У Русији се дуго преносило од стране жреца пагана, од оца на сина, магови су га брижљиво преносили кроз столеће”.
Овде се нећу задржавати на историјској нетачности ове изјаве, занимљиво је нешто друго – позив на враћање паганству, “религији наших предака”. У суштини то значи: доле хришћанство, нека се губи Христос, натраг идолима, гатарима, маговима, врачању, то јест општењу с демонима.
И на крају оваквог “красног” предлога Тамара Глоба каже: “… ако се постојано иде овим путем, долази до преображаја психе, Духа и тела, за шта нема објашњења ни код једног стручњака у савременом научном свету. Долази до потпуне алхемије тела, мења се поглед на свет и реалност”. Овде је Тамара потпуно у праву. Од општења с демонима човек се у потпуности мења. Нечисти духови у целини поробљавају душу која им се предала. Зато ће, пише Тамара, “људи бити једнаки боговима – тако објављује Авеста… Све способности које су сада ретке: видовњаштво, телепатија, телепортација, исцелитељство – постаће природне појаве за људе. Они ће општити на нивоу подсвести, а речи ће постати магијски знак, као што је то било код мага у древна времена”. Управо су оваквим даровима, како смо претходно рекли, и награђивали демони чаробњаке, врачеве, астрологе и маге који су им се предали у замену за бесмртну ду-шу и чињење зла у свету.
Свој задатак Тамара Глоба види у томе да помогне људима да “припреме свест за будуће промене, да би што је могуће више људи успело да достигне потребан ниво… – за прихватање новог месије који ће се јавити у Русији”.
Из овога се види да пропаганда астрологије и магије у нашој земљи игра строго одређену улогу и има свој циљ – астрологија и магија су позване да постану још једно средство у формирању људи у нехришћанском демонском духу. У току је напад окултизма на савремени свет, огорчена борба за умове и срца људска, која се води на унапред припремљеној позадини безбожништва. Најпре су из људских душа свесно искорењивали Христа, гонили, протеривали и убијали због вере. Веру су исмевали, храмове су рушили, религиозне књиге спаљивали. Вакуум који се образовао у души трудили су се да попуне атеистичким бесмислицама и материјалистичким бунцањем. И многи људи су услед свог васпитања то прихватили и почели су по томе да живе. Сада је безумље тих људи постало очигледно свима. Савремени човек је похитао духовном животу и одмах му на све стране нуде нову духовну храну – окултизам. Ненаоружан хришћанском вером, познавањем Светог Писма и пророчанстава о будућности света и доласку антихриста, савремени човек није у стању да правилно оцени окултна учења која му се намећу. Гладан духовне хране, он похлепно гута сваки мистични отров који му нуде одређене снаге. Тиме се користе ловци на душе који попут Свиридова чак често и не скривају своје намере. Они хоће да васпитају нови тип људи “с окултним моћима”. Треба васпитати људе у оном духу који ће омогућити долазак лажног месије, антихриста, који ће покушати, како је то предсказано у Апокалипси, да уништи хришћанство и усади “други тип религије” који се састоји у поклоњењу њему, антихристу. Све то захтева у данашње време нарочиту будност, опрезност хришћана према себи и свим пројавама спољашњег света, неопходност да имају на уму да се води борба на живот и смрт, и то смрт вечну за оне прелашћене, јер, како каже апостол Петар, неопходно је бити будан, памтити да супарник ваш, ђаво, као лав ричући ходи и тражи кога да прождере. Њему се противите утврђеном вером (1 Пт. 5,8,9).

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka