Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Предговор

Свако доба поставља пред хришћанина своје нове проблеме и питања која захтевају брзо промишљање и решавање у духу светоотачке традиције. Човеков разум је тако устројен да не трпи празнине и ако нема јасног и разговетног одговора на постављена питања, настали вакуум се ипак нечим испуњава, па макар то била и непроверена, често и лажна мишљења. Прихватање нехришћанског, еклектичног виђења природе насталог феномена може довести до искривљавања духовног живота хришћанина, може га одвести на погибељан и погрешан пут.
XX век је поставио пред верницима своје проблеме и питања од којих многа нису била разрађена од стране Светих Отаца из прошлих векова због тога што се она пред њима једноставно нису ни појављивала.
Задатак нашег рада јесте да осветлимо неке од насталих проблема на основу Светог Писма и светоотачког предања. Тиме се и објашњава општи назив рада – Православље и савременост. Посебна питања пак, на која покушавамо да одговоримо у овој књизи, посвећена су томе како пали духови кушају савременог човека, што је и одредило њен други назив.
Да бисмо боље схватили природу демонских појава које се дешавају у савременом свету неопходно је да познајемо историју појављивања, природу и састав, способности и могућности, као и циљеве и задатке које имају пали духови у материјалном свету. Одговору на ова питања посвећено је прво поглавље – “Учење о палим духовима према Светом Писму и светоотачком предању”. Ово поглавље не претендује на осветљење предмета демонологије у свој његовој пуноти, за то би били потребни многи и многи томови књига. Овде је пак у сажетом облику представљен материјал који је неопходан за боље разумевање каснијих поглавља.
У другом поглављу књиге разматра се тако популарна лажна наука астрологија, која се данас тако бестидно пропагира, а заједно с њом и магија, будући да обе имају заједничко порекло и усмереност. Карактеристична особина ове струје окултизма у данашњој етапи јесте њено излагање које је налик на науку, то јест, њено излагање у оном облику којем га најбоље усваја човек XX века. Ради тога се за израчунавање хороскопа користе компјутери и друга достигнућа техничког прогреса, употребљава се специфична терминологија. Али овде треба јасно схватити да с науком астрологија нема никакве везе, јер она је у целини и у потпуности заснована на мистици.
У трећем поглављу се разматра питање екстрасенса, њиховог порекла и суштине, приказан је демонски карактер извора екстрасензорних дарова, откривена је трагичност судбине оних који су кренули тим путем или користе услуге екстрасенса.
Већина савремених људи верује у постојање ванземаљских цивилизација, “старије браће по разуму”, тежи контакту с њима и очекује од њих помоћ. Томе у многоме доприносе појаве НЛО, случајеви контаката такозваних ванземаљаца с људима. Демонски карактер оваквих појава запазили су још Свети Оци из прошлости, а извесне промене у облицима деловања палих духова изазване су тежњом да се прилагоде психи човека нашег доба. Разоткривању ових ставова је посвећено четврто поглавље.
На страницама савремене штампе често промичу белешке о абнормалним појавама које се дешавају у овом или оном стану. Из зидова цури вода, намештај лети по ваздуху, домаћини добијају повреде од невидљивих руку. Сада је тим појавама дат леп немачки назив – полтергајст. Код хришћанских верника некад се то називало ђавољим послом или деловањем нечисте силе која је кроз страственост и неверовање људи стекла такву моћ и власт у нашем свету. Пето поглавље ове књиге посвећено је разоткривању суштине овог феномена.
Савремено друштво се згражава над страшним, крвавим и бесмисленим злочинима које често врше споља сасвим пристојни људи, од којих нико није могао да очекује таква злодела. Где су корени ових злочина, у чему је њихов узрок? Узрок лежи у мистичном, у оностраном плану човековог постојања, и тиме се бави шести одељак књиге.
Аутор моли од читаоца опроштај због недостатака и грешака у овом раду чијег је несавршенства сасвим свестан. Само је насушна потреба текућег тренутка, када распојасане силе таме без икаквог отпора помућују умове милиона људи, подстакла аутора је да објави овај рад. Приликом његовог писања морао је много да претрпи од нечистих духова и само му је помоћ благодати Божије дозволила да га заврши. То је још више уверило аутора у реалну неопходност овог рада и тачност његовог садржаја. Просим молитве од богољубивог читаоца.

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka