Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Баба Ванга

У Бугарској су својевремено биле познате способности бабе Ванге – слепе пророчице која је недавно умрла. Бескрајна река људи различитих година и образовања текла је према њој да сазна своју будућност, своју судбину. И сви се без разлике враћају запањени предсказањима чаробнице. Каквим је моћима она вршила своја предсказања? Где се крије извор њене видовитости?
Послушајмо најпре шта она сама говори о своме дару. На питање своје нећаке, философа Красимире Стојанове: “Имаш ли осећај да је твој дар програмиран од стране виших сила?” Ванга је одговорила: “Да”.
– Како их опажаш?
– Најчешће им чујем глас.
– Јеси ли их видела?
– Да. Прозирне фигуре, попут људских одраза у води.
– На чију жељу, на њихову или твоју се остварује контакт?
– Обично на њихову жељу, иако ја могу да их дозовем.

Даље наводимо занимљиво сведочанство Вангине нећаке о узроцима способности њене прозорљиве тетке. “Било ми је 16 година када је једном у нашој кући у Петричу, Ванга почела да разговара са мном… само што то није био њен глас. Имала сам утисак да то не говори она својим устима, већ неки други човек. Речи које сам чула нису имале никакве везе са оним о чему смо пре тога разговарале. Као да се неко непознато лице умешало у наш разговор. Чула сам: ‘ето, ми смо те видели’ – а потом је уследио потпуни извештај о томе шта сам радила тога дана пре тог тренутка. Просто сам се скаменила од ужаса. У кући смо биле само нас две.
После кратке паузе, Ванга је уздахнула и рекла: ‘Ох, оставиле су ме силе’ и поново се вратила нашем претходном разговору. Питала сам је зашто је наједном почела да описује мој дан, али она је одговорила да ништа није описивала, већ да је понављала оно што је чула. Затим је уздахнула: ‘Ох, то су силе, мале силе које су увек поред мене. Али има и великих које њима командују. Када оне одлуче да проговоре мојим устима буде ми лоше, те после тога цео дан не могу да дођем к себи.”
А ево шта пишу рођаци бабе Ванге о крају у којем живи пророчица: “Ванга годинама није напуштала то место. Не могу да схватим шта је тамо држи. Али она познаје и воли тај крај. На мене лично све ту делује мучно”. Слично говоре и други људи, али Ванга је стално понављала да само ту чује гласове који је посвећују у многе ствари. По мишљењу врачариног нећака, ту је био храм паганског бога Хорса чија је статуа закопана на том месту. С православног гледишта феномен Ванге може бити објашњен на следећи начин. Ванги се још, док је могла да види, неколико пута јављао демон у облику коњаника у ступао с њом у контакт. Девојка се радо упустила у ту везу, брзоплето се окренувши према новој појави. После тога, доспевши у загонетни ураган, она је ослепела, и појавила јој се моћ видовитости. Слепа чаробница је стално била окружена демонима који су сконцентрисани на месту древног паганског храма где су им се приносиле жртве.
Тачност наше оцене феномена Ванге потврђује чињеница да се према подацима научника остваривало само 70% њених предсказања. То очигледно говори о њиховом демонском карактеру, јер пророчанство Божије не може да се не испуни, а демони могу само да нагађају.
Слично феномену бабе Ванге пали духови могу да изазову исте такве пророчке способности и код других људи који су добровољно ступили у везу с њима и добили од њих те за себе и за друге погубне натприродне способности.
Осим набројаних екстрасенса, врачева и пророка постоји њима сличан читав низ народних учитеља и исцелитеља који, користећи иконе и свеће, врачају воду, изливају восак, читају молитве, варајући и себе и друге. Уобичајено челичење претварају у право идолопоклонство. Пре водене процедуре савремени пагани се не клањају Творцу, већ Његовој творевини – природи и моле се новопеченом “богу” Б. К. Иванову. Слободно се продају књиге ‘беле’ и ‘црне’ магије. Лажни исцелитељи користе демонско кодирање од различитих људских порока, упркос покајању које је Бог установио. Већ су постале уобичајене такве речи као што су “магија”, “урок” и сличне. Управо жеља да се избаве од урока и магије и привлачи хиљаде људи, који при томе и не слуте да добровољно предају своју вољу духовима таме, бабама, врачарама, биоенергетичарима – екстрасенсима, сеансама гостујућих исцелитеља у рангу од “баба” до “академика”. Последице окултне зависности веома су жалосне – због врачања окултиста распадају се породице, потпуно здрави људи наједном оболе, непријатности само сипају као из рога изобиља. Због свог отпадања од Бога Творца духови таме су лишени способности да стварају и могу уносити у свет само рушење, те зато и њихови следбеници доносе само зло другим људима.

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka