Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

О одговарајућем односу према демонима

Одговарајући однос према палим духовима показао нам је сам Господ Исус Христос, када је допуштењем Божијим сатана покушавао да Га куша, нудећи му сва светска блага да му се поклони. Богочовек је рекао: Иди од мене, сатано, јер је написано: Господу Богу своме клањај се и Њему јединоме служи (Мт. 4,10). Друго, Он је заповедио демонима да ћуте када су ови викали из људи опседнутих њима. Својом виком они су обзнањивали истину, они нису лагали када су говорили: Шта је теби до нас, Исусе, Сине Божији?… Знамо те ко си, Светац Божији (Мт. 8,29; Мк. 1,24). Али Господ није желео да се истина проповеда нечистим устима, нарочито не устима демона, како они, искористивши ту прилику, не би умешали по својој злој вољи ту нешто своје и да не би нешто посејали “људима који поспаше” (Мт. 13,25). Из тог разлога Исус Христос није трпео да демони говоре, нити је нама дозволио да им то допуштамо, упозоривши нас на то следећим речима: Чувајте се од лажних пророка који вам долазе у оделу овчијем, а унутра су вуци грабљиви (Мт. 7,15), и преко апостола је упозорио: Не верујте свакоме духу (1 Јн. 4,1).
Имајући овакво упутство Господа нашега Исуса Христа, ми морамо да се чувамо од сваког општења са злим дусима. Не треба слушати врачаре, маге, астрологе, екстрасенсе, контактере с НЛО, разне пророке и гатаре. Јер, ако се чак преко њих демон и претвара да говори истину, ми, не знајући његове циљеве у том часу, морамо по правилу да га одбацимо речима Светог Писма: Грешнику пак говори Господ: узалуд проповедаш царство Моје (Пс.49,16) и немила је подвала у устима грешника (Сирах 15,9).
Чини нам се умесним да завршимо ово поглавље, цитиравши веома за наше време актуелни извод из рада светог Игњатија Брјанчанинова: “И данас се свети анђели јављају у облику крилатих прекрасних младића; и данас се душе светих људи јављају у лику човека у његовом телу, у небеској слави; и данас се демони јављају у гнусном, одвратном и ужасном облику чудовишта, али чудовишта која имају људски лик. Таквима се они показују када се појављују у свом облику. Они примају на себе, као што су примали и раније, лик звери и гмизаваца, нарочито њихов омиљени лик змије”.

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka