Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Шта каже званична наука о астрологији

У речнику Брокхауза и Ефрона читамо: “Астрологија – тобожња наука која је покушавала да предсказује будућност појединих личности и човечанства из посматрања положаја небеских тела (и углавном неуспешно – прим. аут.)… Издваја се природна и јудицијарна астрологија. Природна астрологија се бави утицајем небеских тела на животињски и биљни свет… Јудицијарна астрологија покушава да предскаже према узајамном положају небеских тела судбину како народа, тако и појединих људи… Разноврсни култови клањања небеским телима који су у то време постојали, небеским телима која су се посматрала као личносна моћна бића, вера у унапред предодређену судбину, у фатум који је владао у религиозним струјама оног времена морали суда подржавају јудицијарну астрологију”.
Како даље читамо у речнику, “у антици су астрологија, алхемија и магија биле међусобно тесно повезане”. У античком свету је маг, жрец и врач обично спајао у својој личности обавезе астролога, гатара и тумача снова. Тако је, како саопштава Херодот, маг Остан, који је пратио Ксеркса у његовим походима на Хеладу, раширио нека знања о астрологији међу Хелене. Ваалов жрец Берозос уживао је такву популарност у Атини да му је био подигнут споменик где је приказан са златним језиком као драгоцени пророк. Потврду о јединству магије и астрологије такође налазимо и у књизи пророка Данила (Дан. 2,27), и у многим другим изворима. На тај начин, можемо унапред извући закључак о тесној спрези астрологије с магијом и другим врстама окултизма, као и о вероватно једном истом извору њиховог порекла. Фактичка потврда биће наведена у тексту који следи.

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka