Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Увод

Када нестаје вера, њено место заузима сујеверје. Људска душа у том погледу не трпи празнину. Створен по образу Божијем (Пост. 1,27), човек је исконски усмерен свом Творцу. Када пак он губи Бога у свом срцу, настали вакуум захтева да буде испуњен и човек лако прихвата сурогате које му нуди свет око њега.
Ето зашто у наше нерелигиозно и еклектично време тако широко су заступљена, рекло би се одавно већ заборављена, струјања окултних наука. Астрологија, хиромантија, магија, феномен НЛО (дошљаци из космоса), екстрасенси, култ источњачких религија – све то обузима умове милиона људи. Одсуство чврсте хришћанске вере, одсуство знања и разумевања суштине окултизма и источњачких религија, као и њихова активна и широка пропаганда од стране одређених снага, обезбеђује успех окултизма и у савременом друштву.
Нарочито снажно интересовање у данашње време код људи изазива таква подврста окултних наука као што је астрологија. Покривена ореолом тајанствености и фантастичности, она мами човека могућношћу да сазна своју судбину, да спозна себе, да завири у будућност. Мало ко размишља о њеном пореклу и о суштини, то одлази у сенку, рекло би се, велике древне мудрости која нам омогућава да предвидимо будућност. Али, као што је познато, да бисмо препознали плод, треба да се обратимо дрвету које га доноси, јер се споља привлачна јагода често показује отровном. Обратимо се и ми историји порекла астрологије.

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka