Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Увод

Све очигледније и активније у наш нерелигиозни и бездуховни свет продиру демонске силе, тежећи да заплаше и самим тим потчине свом утицају савременог човека. Овај мрачни посао се обавља по унапред припремљеном и разрађеном сценарију.
Плански се чинило све да се човек лиши вере и наде у Христа. Обоготворавао се сам човек, обоготворавали су се прогрес и наука. Вера је исмевана и називана је измишљотином необразованих људи и мрачњака.
Истовремено се крајем 19. века појављује научно-фантастична литература која измишља постојање других, развијенијих цивилизација, фантазира о томе какве су оне и покушава да њима заокупи умове људи и, треба рећи, не без резултата (неопходно је истаћи да је фантазером у првом смислу ове речи назван ђаво који је умислио о себи оно што он заправо није. То значи да је фантазија лажна и често штетна измишљотина нечега што не постоји. О томе сведочи и свети Никодим Светогорац у својој књизи Невидљива борба).
Већина савремених људи искрено верује у постојање ванземаљских цивилизација, “старије браће по разуму”, тежи контакту с њима и очекује помоћ од њих. “Они су мудри, готово свемогући, обавезно ће доћи и помоћи ће нам” – машта човек 20. века. Зато с нарочитим интересовањем и пажњом дочекује све информације о НЛО (неидентификованим летећим објектима) и ванземаљцима.
А шта мисли о томе хришћанска Црква, како се одражавају ти проблеми у њеним свештеним књигама? Обратимо се Светом Писму, Библији, тој богонадахнутој књизи која садржи целокупну историју стварања света и човечанства од стране Бога и која садржи пророчанства о њиховом крају.
У књизи Постања (1,1) читамо: У почетку створи Бог небо и земљу, затим се описује порекло свега постојећег по данима стварања и шестога дана, као круну целе творевине Бог ствара човека по пику своме, по пику Божијем створи га… После тога процес стварања као таквог био је завршен и више ништа није било створено. Јер, каже се даље, и сврши Бог до седмога дана дела своја која учини и почину седми дан од свих дела својих која учини (Пост. 2,2-3).
Дакле, у Библији је јасно речено да је у почетку створено “небо”, под којим Свети Оци (као што су свети Василије Велики, Теодорит, Јован Дамаскин и други) схватају стварање невидљивог анђеоског света, бестелесних духова, па тек онда земље, материјалног света – светлости и свода (то јест неба према нашем схватању). Ни о каквим другим цивилизацијама нема ни речи. Постоји само човек као микрокосмос (јер у њему је садржан како материјални свет – тело, тако и духовни свет – дух, душа) и невидљиви анђеоски свет који се састоји од анђела светлости, душа умрлих и палих духова – демона.
Као што видимо у Библији нема ни помена о постојању других ванземаљских цивилизација. Али можда је податак о њима садржан у другим писаним изворима прошлости? Покушајмо да, колико нам је могуће, истражимо те изворе.

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka