Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Три врсте прозорљивости

Обратимо се старцу Силуану. У поглављу о прозорљивости и њеним врстама читамо да постоје три врсте прозорљивости: “… прва – услед интуиције која је природна неким људима и која се повећава услед испосничког живљења, друга – под дејством демонским и трећа – по дару благодати”.
У коју се врсту прозорљивости може убројати ‘видовитост’ екстрасенса? Само у прве две, јер трећу врсту, по дару благодати, даје Бог само изабранима после многих десетлећа подвижничког живота у Христу, “а гордоме се уопште не даје”.
Размотримо пажљивије прве две врсте прозорљивости: “прва врста”, по мишљењу старца Силуана, “за благочастиво настројеног и смиреног човека може бити корисна и на добар начин употребљена, јер доприноси бољем начину чувања заповести Христових у односу на ближњега. Гордом и страсном она ће нашкодити јер умножава поводе за страсти и отвара велике могућности његовог задовољавања”.
“Друга врста је изузетно опасна за оне који је прихватају, јер ће пре или касније довести до нездравог поремећаја свих духовних и душевних снага човекових, унаказивши и сам његов лик… уза сву ту прозорљивост, ако му и пође за руком понекад да ‘прочита’ туђу мисао, ипак дубински унутарњи човек остаје му недоступан. С нешто већом веродостојношћу она се понекад испољава у односу на догађаје који су спољашњег карактера. Онима који је прихватају она даје повод за уживање у таштини… и због разорног, рушилачког својства демонских дејстава уопште, причињава страдања њеним поседницима, што постаје очигледно тек када прође много времена”.

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka