Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Закључак

Од почетка постојања света води се борба нечистих духова против људског рода, борба на живот и смрт. Резултат те борбе је вечни блажени живот у Христу овенчаних победоносаца или вечна мука у аду, припремљена “сатани и анђелима његовим” (Мт. 25,34,41), дакле, побеђенима.
Како пише свети Игњатије Брјанчанинов, “анђели се налазе у непрестаној и неуморној бризи о нашој судбини: анђели светлости улажу све напоре да бисмо ми, за време нашег земаљског путовања, припремили и заслужили вечно блаженство, а анђели таме улажу све напоре да нас са собом одвуку у паклену провалију. Води се страшан и непрекидан рат на земљи: с једне стране се боре свети анђели и православни благочастиви хришћани, а с друге – анђели таме и људи који су им се потчинили. Предмет рата је вечна судбина људи у загробном животу и истинско хришћанство на земљи. Оно је једино средство којим се даје човеку вечно блаженство на небу”.
При томе је неопходно истаћи да ђаво и његови “легиони” делују у савременом свету нешто другачије него што су деловали хиљаде или чак стотину година раније. На челу са ђаволом демони се непрестано прилагођавају нивоу духовног и интелектуалног развоја човечанства, прилагођавају се новим историјским приликама.
Тако на пример, ако су се до доласка Исуса Христа они јављали палом човечанству у облику “богова с неба” који се спуштају у блиставим колима, ако су говорили кроз зидове и свештене животиње, захтевали поклоњење и жртвоприношења, понекад чак и људска, после јеванђељске благовести стање се из корена изменило.
Лишени снаге да тирански владају људским родом захваљујући крсном подвигу Спаситељевом, демони више немају власти над крштеним делом човечанства, више не владају њиме, већ бивају побеђени од њега.
То је и изазвало промену начина њихове борбе. Сада се они труде да преваре човека јављајући му се у обличју анђела светлости, ванземаљског мудрог учитеља и наставника, нуде му различите гностичке и философско-мистичне системе који носе отисак мудрости, али не божанске мудрости, већ телесне, људске, системе који на крају крајева опет доводе до општења са сатаном.
Ђаволска искушења која су довела до пада прародитеље у рају настављају се и данас у животу сваког човека. Позив “будите као богови”, али без Бога, и даље звучи као горди лајтмотив у кушању многих људи. Господ не даје духовне дарове, не даје силу исцељења, дар прозорљивости (због греховности и нечистоте људи), лукави демон пак одмах нуди своје услуге у облику екстрасензитивних способности, магије и астрологије. “Узмите, прихватите их и бићете као богови” – поново обећава он. Али иза тога, као и пре, стоји лаж и обмана, а оне који поверују у то чека горко разочарање и сурово ропство греху и сатани.
Због гордости и непријатељства према Богу нечисти духови су увек тежили томе да им пали човек указује поклоњење које доликује Богу; због своје лажљивости они су употребљавали за достизање тог циља сва средства преваре и обмане. У данашње нерелигиозно и еклектично време корисније им је да се не откривају, на све могуће начине да подржавају мишљење како они наводно уопште не постоје, да је вера у постојање демона празна предрасуда достојна сваког подсмеха и поруге. У овој етапи развоја човечанства палим духовима је корисније да се јављају у обличју НЛО и “ванземаљаца”, “старије браће по разуму”, спремних да помогну и усмере развој људи у одговарајућем правцу.
Тиме је изазвано такво обиље контактера НЛО, људи који стално одржавају везу с оностраним ванземаљским светом, који добијају одатле упутства и поуке. Истовремено људска изопаченост и неверовање чине људе у мистичном смислу незаштићеним пред искушењима сатане и његових хорди.
Осим тога, бум окултизма у нашој земљи и занимање за њега у многоме се намећу одозго. Тако на пример, почетком 1985. године, као да припрема то занимање, излази књига Јеремеја Јудовича Парнова Луциферов трон, која је у суштини била приручник црних мага-чаробњака. Њу је објавио Политиздат у огромном тиражу од сто хиљада примерака с ‘благословом’ супер-идеолога оног времена А. Н. Јаковљева.
Врачевима, астролозима и екстрасенсима у наше време је дата невиђена слобода. Њима уступају своје странице многобројне новине и часописи, радио и телевизија им услужно нуде своје трибине. Они се организују у савезе и друштва који имају статус правног лица, штампају вишетомне приручнике о магији, уопште не скривајући своје циљеве. Тако издавачка кућа “Саговорник”, нудећи читаоцима десетотомну “Библиотеку медијума и екстрасенса” – “најпотпуније знање практичних препорука за врачање, чарање и магију”, доноси рекламу са следећом хвалисавом изјавом: “Медијумима и екстрасенсима! Свега пре неколико векова вас би спалили на ломачи, оптуживши вас за везу с ђаволом. Време свете инквизиције је прошло: дошло је ваше време. Не пропустите тренутак”. И они га не пропуштају.
Све више људи кроз безбожје, порочност и страсност, кроз бављење окултизмом постају својеврсни проводници демонске воље – воље која је усмерена пропасти човечанства и која припрема долазак антихриста. И можда није далеко час када ће мера људских безакоња препунити чашу стрпљења Божијег и када ће настати дан Страшног суда. Свака наша мисао, поступак и жеља приближава тај кобни час (ако чинимо зло), или га удаљава и чини свет светлијим и чистијим ако се уздиже према Богу. Зато сваки човек који живи на земљи мора да има на уму: у многоме од њега самога зависи будућност његове деце, будућност човечанства.

 

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka