Људи и демони (како пали духови кушају савременог човека)

Закључак

Ако се код човека потчињеног страстима, маловерног, духовно неискусног, или чак некрштеног појаве било какви натприродни дарови они су погубни за њега. Зато што могу у њему учврстити гордост, таштину, умишљеност, што је духовна смрт.
По мишљењу светог Игњатија Брјанчанинова, “истинити праведници не само да не желе да буду чудотворци, него и када им се дарује да творе чуда они тај дар одбијају. Не само не да га желе пред очима других људи, него и у себи, у тајности свог срца. Један од светих Отаца који се одликовао чистотом добио је благодаћу Божијом дар да видовито прониче у душе оних који код њега долазе, али је молио Бога, просећи и своје пријатеље да се моле за исто, да му тај дар буде одузет. Ако су неки од светих и прихватали дарове, прихватали су их или по нужности или по својој простосрдачности; други су их прихватали по заповести божанског Духа који је деловао у њима, а нипошто случајно и без разлога…”
Зато, драги моји, не журите да се радујете ако вам се појави ова или она екстрасензорна способност. Не бацајте се безглаво у исцелитељство. Чак и ако су ти дарови настали услед ваших природних способности, не заносите се њима, будите опрезни, памтећи да ваш противник, ђаво иде као пав који риче и тражи кош да прождере. Противите му се, чврсти у вери (1. Пт. 5,8-9). Запамтите да ниједно натприродно енергетско деловање не остаје непримећено у духовном свету, већ привлачи ономе који га је произвео будну пажњу нечистих духова који од тог тренутка на све могуће начине покушавају да га потчине свом утицају. За човека који није упознат с духовним светом, као и за човека страсног и незаштићеног вером, постом и молитвом, то је пропаст. Зато, браћо моја, идите опробаним царским путем Светих Отаца, путем смирења, трпљења, љубави, поста и молитве. Јер само онај може добити благодат духоносних дарова и њима служити људима ко се Христа ради одрекне себе, своје самодовољности, ко се одрекне природних и демонских дарова који распаљују ту самодовољност и ко буде тражио Христа на црквеном путу покајања и молитве. Схватам да овај чланак тешко да ће убедити многе екстрасенсе да оставе свој посао и да не иду том странпутицом која води у сигурну пропаст. Саблазан је сувише велика. “Ти си изабраник, ти ниси као остали, теби је поверена мисија помагања и спасења страдајућег човечанства. Иди, труди се, такав је твој виши задатак” – нашаптава нам лукави демон, ласкајући нашем самољубљу. Заборављамо, међутим, како су уска врата и тесан пут што воде у живот (Мт. 7,14), и да тај пут чине смирење и крст борбе против страсти. То је пут где не чекамо дарове и не желимо их, већ тражимо само Бога и вољу Његову.

4 Comments

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka